DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

7 de maig de 2014
0 comentaris

La prohibició del circ amb animals avança però es trenca la unitat dels partits

La proposta per debatre durant els pròxims mesos la prohibició dels circs amb animals a Catalunya ha rebut avui el llum verd del ple del Parlament de Catalunya amb 101 vots a favor (CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i CUP) i 27 en contra (PP i Ciutadans).
El conseller Vila defensa el circ amb animals

Tot i que el resultat era d’esperar i és un important revés per al circ hi ha matisos. Molts matisos. Primer. El conseller de Territori, Santi Vila, ha manifestat en declaracions a la revista de circ Zirkòlika que “s’equivocaria” el Parlament si tirés endavant aquesta prohibició. “El món del circ vol als animals. Conec molts productors de circ que m’expliquen que els animals són tractats com uns artistes més i crec que cal tenir en compte aquesta sensibilitat i no caure en els tòpics i prejudicis”, segons Vila. El membre del govern català, que ha fet aquestes declaracions a títol personal, se suma a la destacada discrepància que va manifestar el conseller de Cultura, Ferran Mascarell, respecte a la prohibició que impulsa el partit del govern, CiU, juntament amb altres quatre formacions.
El conseller Mascarell, el gran absent

Precisament el conseller Mascarell ha estat el gran absent de l’hemicicle, un fet que li ha valgut el retret del diputat del PSC, Jordi Terrades, que li ha criticat la seva absència d’un “debat cultural”. Després de la votació, Terrades ha explicat que durant la comissió “requeriran al govern i al conseller de Cultura que expressi la seva opinió, ja que estem tractant un “tema d’arts escèniques”. A l’inici del debat, amb Masacarell encara present a l’hemicicle, el conseller ha estat conversant amb el diputat Josep Rull (veure foto), que ha intervingut en nom de CiU i és un dels firmants contra els circs amb animals.

El grup dels cinc s’esquerda

Més matisos. En segon lloc, les posicions maximalistes de CiU i PSC, que sumen majoria de diputats al Parlament, s’han modificat i estarien disposats a permetre els números de cavalls i gossos, així com altres de domèstics. El grup dels cinc , com els ha definit el diputat de Ciutadans Matías Alonso, ha mostrat esquerdes només començar i CiU i PSC s’han distanciat d’ERC, ICV – EUiA i CUP, les tres formacions que s’han mantingut fermes en prohibir els circs amb animals.
Xavier Amorós, d’ERC, ha defensat la proposta per “ètica” i també perquè “l’activitat de circ a Catalunya és més extensa i afortunadament està lluny de la xacra del maltractament animal”. També en contra s’ha expressat Hortència Grau, d’ICV- EUiA; i Quim Arrufat de les CUP.

PP i C’s defensen el circ

A favor dels circs amb animals s’han expressat el diputat del PP, Rafael Luna, que ha dit que “un circ sense animals no és circ”; i Matías Alonso, de Ciutadans, que ha denunciat que es “vulgui prohibir una activitat que ha d’estar especialment protegida”. Alonso s’ha referit a una resolució del Parlament Europeu a favor dels circs amb animals.
El diputat de CiU, Josep Rull, per la seva banda, s’ha mostrat “obert” a modificar aspectes de la proposició de llei i ha volgut restar importància a la votació d’avui perquè les compareixences seran
“fonamentals” per determinar la posició final de la seva grup.

Ara ponència i debat

Tota la sort del circ amb animals a Catalunya es jugarà durant els pròxims mesos. Ara cal constituir una ponència, que disposarà d’un mes per convocar als experts i escoltar opinions a favor i en contra. És difícil que el debat es faci abans de l’estiu, però això dependrà d’uns ritmes parlamentaris difícils de predir.

Contundent Tortell Poltrona

El debat al Parlament de Catalunya ha provocat avui la reacció de Tortell Poltrona. En declaracions a 8TV ha dit que els “dos cavalls i l’ocell que treballen com el meu fill [ Blaï Mateu ] a França viuen millor que la majoria de nens de Nou Barris”.
Aquestes contundents declaracions de Poltrona se sumen a les crítiques dels últims mesos del Circ Raluy, el Festival Internacional de Circ de Figueres, el Circ Americà i l’Associació de Professionals del Circ de Catalunya (APCC9). Tot el sector del circ entén que aquesta ofensiva parlamentària és un “atac” i que cal una regulació però no una prohibició.

Poc interès dels diputats

El debat, que ha comptat amb la presència d’animalistes de l’ONG Libera i de l’advocada Magda Oranich, també animalista, no ha despertat gaire interès entre els diputats. Només 30 diputats dels 135 amb què compta el Parlament han seguit el debat en directe.

 


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.