Crítica Circ Raluy: Generacions

Non plus ultra

Companyia: Circ Raluy

Espectacle: Generacions

Lloc: Port Vell de Barcelona

Dia: 18 de desembre de 2011. Fins al 8 de gener

Començar un número de trapezi balanç amb tan mal peu que es fallen consecutivament tres piruetes deu provocar bastant pànic escènic i la sensació que el millor és llençar la tovallola perquè tot plegat no es desmunti encara més. La vergonya a la pista deu ser la pitjor de les humiliacions. Però en aquests moments d’extrema dificultat és quan apareixen els bons artistes com Jean Cristophe Fournier. Amb un increïble aplom, l’artista de rostre impertorbable va aconseguir sobreposar-se a l’adversitat i davant d’unes 300 persones va fer la millor actuació que li recordo. Claret Papiol, el Monsieur Loyal que troba rodolins per tot i és un mag de les paraules, no ho podia dir millor: “Non plus ultra”.

El Circ Raluy, el gran defensor del circ tradicional i amb una línia artística ascendent, presenta un espectacle equilibrat, amb músiques ben triades i vestuari renovat. La música en directe de Jaume Vendrell ha guanyat presència i l’espectacle millora. El pallasso Lluís Raluy Lluïset funciona molt bé amb les entrades curtes surrealistes, Sandro Roque executa una de les millors entrades còmiques de La ràdio que s’han vist en molts anys i la seva rèplica, Jerzy Swider, és un personatge meravellosament impopular que va creixent cada dia que passa. Potser la parella Roque-Swider guanyaria encara més si treballés al centre de la pista i no tan arrambada a les cortines. Rosa Raluy presenta un número de barra vertical bastant rodó i les germanes Niedziella i Emily Raluy brillen a la pista amb els equilibris sobre el cable. I encara queda per enumerar el millor de l’espectacle: Les noves promeses del circ, Jillian i Kimberley, presenten un huracanat número de meteorits, i l’acròbata Duban Nikols ens dóna el millor regal en aquests temps de crisi: senzillament riure. 

A la imatge, els germans Carles i Lluís Raluy toquen la concertina el dia de l’estrena de l’espectacle Generacions, el 2 de desembre. Al fons, la jove promesa del circ, Kimberley Raluy Giribaldi

Article publicat a El Punt Avui

http://www.elpuntavui.cat/noticia/article/5-cultura/19-cultura/488042-non-plus-ultra.html 

 

Afegeix un comentari