DIARI DEL CIRC

PER MARCEL BARRERA

22 de setembre de 2020
0 comentaris

Clam de pallasses al Circ Cric

Les pallasses es retroben. Les pallasses són un clam: gràcies, gràcies i mil gràcies. Sense un pressupost clar però amb moltes dosis de voluntarisme i militància per la cultura, durant quatre dies (de l’1 a el 4 d’octubre) es podrà celebrar finalment a Sant Esteve de Palautordera (Barcelona) la setena edició de Festival de Pallasses del Circ Cric, que va haver de ser ser anul·lat el passat mes de juny per la pandèmia de la covid-19. Moltes pallasses participants en una roda de premsa per presentar aquesta edició han destacat la importància que se celebri el festival, punt de trobada de la professió i palanca per a nous projectes i idees.

Hi actuaran més de 50 artistes, entre elles Pepa Plana, Merche Ochoa, Jimena Cavalleti, XL, Anna Confetti i Laura Herts. S’organitzaran cabarets, tres maratons —inspirades en les organitzades al Mercat de les Flors als anys vuitanta—, a més de xerrades i una exposició. I tot aquest  enrenou en plena pandèmia i quan festivals històrics com el de pallassos de Cornellà han anul·lat l’edició que havia de celebrar-se aquest mes d’octubre.

Algun mèrit important ha de tenir, doncs, un festival impulsat per Montserrat Trias, que ha explicat que “és militant de la idea que la cultura és important” i que el festival vol “visibilitzar a les dones pallasses i transmetre un missatge d’il·lusió en el futur i que riuel re és un valor “.

Programació

El festival ofereix una programació interessant i àmplia, tot i que s’han hagut de retallar per la pandèmia algunes propostes internacionals respecte al programa del juny, com la Balcan Orquestra o Laura Monti, pallassa argentina que a la roda de premsa s’ha emocionat recordant la distància que els separa de les seves companyes i la impossibilitat d’assistir a festival.

La inauguració serà el dijous 1 d’octubre. La parella de pallasses Aéreo Teatro (Jimena Cavalleti i Elena Donzel) presentaran ‘Finales de mierda’, un espectacle musical amb humor idiota, segons les seves mateixes protagonistes. Aquest dia també se celebrarà una xerrada que comptarà amb la intervenció de Pallasses Cirkulando i s’inaugurarà al Casal de la Gent Gran l’exposició Payasas, bártulos y Cachivaches. Camino abierto, una mostra que s’emmarca en un projecte molt més ampli de Merche Ochoa, Lluna Albert i Mercè Ortega per visibilitzar les pallasses. Aquesta exposició compta, entre molts altres objectes, amb un dels vestits de carablanca que Montserrat Trias ha lluït durant molts anys al Circ Cric i vol donar visibilitat i referenciar les pallasses actuals i passades, amb l’objectiu que les futures tinguin més fàcil recollir el testimoni.

El festival també presentarà l’excel·lent l’espectacle ‘Veus que no Veus’ (2 d’octubre, 21.30), que amb Pepa Plana i Noël Olivé a l’escenari repassa amb clau femenina les entrades més clàssiques dels pallassos de pista. L’artista de Valls Pepa Plana ha recordat que fa 20 anys va cofundar a Andorra un festival de pallasses i que, com demostra ara el festival del Circ Cric, la iniciativa ha “brollat” en altres festivals.

Rachel Ponsonby (Circ Flora), Lola Mento, Anna Confetti, Jessica Arpin, XL, Cia Iluya, Maite Guevara, Mama Calypso o Els Remeis Exòtics seran altres de les artistes de festival.

La figura destacada d’aquesta edició, segons subratlla el programa, és la pallassa nord-americana Laura Herts, instal·lada a França i de llarga trajectòria artística i docent. Herts portarà al festival el seu himne a l’amor, Live. Montserrat Trias ha explicat que Herts és neboda de genial Groucho Marx i les seves actuacions recorden a una altra bèstia del riure: Jango Edwards.

 

 

Laura Herts

Espais i protocols de seguretat

Les actuacions es presentaran al Teatre Pare Casals, a la carpa de les Punxes del Circ Cric, al recinte ambulant de Teatro Sobre Ruedas i al Pati de les Escoles Velles. A causa de la pandèmia, les actuacions seran en espais acotats, seguint els protocols i amb públic reduït i reserva prèvia. A més, no es programaran les cercaviles d’altres anys i les entrades han de comprar-se o reservar-se anticipadament.  Algunes costaran 3 euros, com a forma de col·laboració amb el festival i el moment difícil pel que passa la cultura. Durant tot el  certamen, el recinte de la companyia Teatro Sobre Ruedas (graderies a l’aire lliure) estarà instal·lat a la Plaça Joan Serra, amb els espais La Tartana i la Cantina i oferint espectacles de petit format.

Descontents amb Cornellà

El descontentament que hi ha a la professió per la supressió del Festival de Pallassos de Cornellà. Memorial Charlie Rivel, s’ha fet evident en la roda de premsa. Pepa Plana no l’ha citat però se l’ha entès. “És una bona notícia que es mantingui el Festival de Pallasses; molts altres festivals de pallassos i pallasses s’han anul·lat sense cap tipus de vergonya “.

La programació també inclou una actuació de Les Kakofonikas (Marta Renyer, Emma Bassas i Cristi Garbo), que han vist amb estupor com el festival de pallassos de Cornellà els retirava una ajuda que ja estava concedida de 4.000 euros. Malgrat que l’Ajuntament de Cornellà les ha deixat en l’estacada, el trio ha decidit tirar endavant i presentaran un work in progress al Circ Cric que es titularà ‘Inaugural’ i que vol ser una manera de reprendre l’activitat del Cric després de 15 mesos tancats al públic per la pandèmia.

Sota la direcció de Sergi Ots, el festival oferirà l’estrena de ‘Jet Lag’, un nou projecte que neix paral·lelament a la companyia Ponten Pie.  Protagonitzat per Natalia Méndez, Borja Nieto, Cristina Solé, Emma Bassas i Adrià Ardila, la proposta presenta en clau d’humor les seqüeles que pateix una tripulació que viatja sense parar.

El festival compta amb el suport de l’Ajuntament de Sant Esteve de Palautordera des del 2017. El seu alcalde, Daniel Fernàndez, ha explica que cal ajudar a la cultura i que per aquest motiu s’ha elaborat un cens d’artistes i un pla de xoc al municipi, que actualment compta amb 2.900 habitants. “Continuarem col·laborant amb el circ, el festival és un revulsiu per Sant Esteve, el Vallès i el país”, ha subratllat l’alcalde.

Segons Montserrat Trias, impulsora i directora del FIP, el festival reivindica el paper d’unes dones que des de les arts escèniques han triat la comicitat “com a opció per potenciar els valors d’igualtat, justícia i sentit comú”.

Tortell Poltrona, per la seva banda, ha explicat que no hi ha funcions al Circ Cric des de fa 15 mesos i ha dit en to divertit que “trauran totes les teranyines” per una bona rebuda al públic. També ha explicat que la situació actual li recorda a la que es vivia als anys setanta, quan no s’actuava per diners sinó per les ganes d’actuar: “Això ens enriqueix, és una forma de militància”, ha dit. I Poltrona, que surt aquests dies en tots els diaris com el pregoner de Barcelona, ha acabat amb aquestes paraules: “Us esperem a tots amb moltes ganes”.

A la imatge, Noel Olivé i Pepa Plana a ‘Veus que no veus’


Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.