La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Publicat el 13 de maig de 2015

Rita Barberà en campanya: la València romana jeu entre rates i tèrmits al bell mig de la ciutat.

Corria l’any 1996. Durant les obres d’excavació d’un solar per fer un edifici destinat a ampliar el Parlament valencià al carrer Salvador de València, va eixir a la llum una troballa completament inesperada. Es tractava d’un tram fins llavors inèdit de la Via Augusta romana que passava per la ciutat i una important àrea residencial noble.

Aquesta zona, ja extramurs de la València romana de finals del segle I D.C, es va habitar com a conseqüència de l’augment de població que experimentà la ciutat en aquella època. Es tractava d’una zona noble d’habitatges unifamiliars (domus), de gran superfície, amb jardins adornats amb decoració pictòrica de motius vegetals. Aquest sector acabalat de la ciutat romana enllaça amb les restes trobades fa uns anys sota la plaça de l’Almoina, on estaven els edificis públics: la cúria (ajuntament), un mercat i el fòrum. Les excavacions arqueològiques van permetre trobar des de gerros fins tombes funeràries. Al costat de les lloses de la via, a 2,5 metres de profunditat, es van trobar gerros islàmics i romans, monedes, peces de ceràmica, sòcols, clavegueres … Fins i tot una xicoteta necròpolis del segle V que conté tombes monumentals amb diversos enterraments, entre ells els de dos xiquets en sengles àmfores. Tot un tresor que qualsevol ciutat del món civilitzat desitjaria posseir per recuperar-lo i mostrar-lo orgullós als seus ciutadans i als seus visitants, com a una atracció turística més.

Immediatament desprès d’aquella troballa, aquestes restes arqueològiques van ser declarats Bé de Rellevància Local, el que semblava indicar que anaven a ser excavats, adequadament protegits i integrats dins d’una futura ampliació de l’edifici de les Corts Valencianes.

Però encara que puga parèixer increïble, des de fa casí 20 anys aquest solar amb aquests restes romans al descobert jeu abandonat, ple de runa i d’escombraries, de trastos vells tirats, però també d’escrements d’animals, de rates i de colònies de tèrmits, fins tal punt que els veïns que viuen a l’esmentada plaça han denunciat les condicions d’extrema insalubritat del solar perquè amenacen els seus habitatges.

Desenes de pancartes denunciant aquesta penosa situació de les restes arqueològiques i l’extrema condició de degradació en què es troben pengen dels balcons dels veïns des de fa algunes setmanes, sense que ni l’ajuntament de Rita Barberà ni la Generalitat d’Alberto Fabra, en una co-responsabilitat compartida dels fets, es dignen a posar fi a aquesta situació.

a12a13

Però lamentablement aquest cas no és únic, ni de bon tros, a la ciutat de València.

S’afegeix a una llarga llista d’importants troballes, romanes i també islàmiques, com fragments de la mateixa muralla romana, de la muralla i torres de l’època islàmica, molins hidràulics àrabs, etc … que agonitzen entre ruïnes i enderrocs en el més complet dels abandonaments per part de l’ajuntament de Rita Barbera, la mateixa dona que balafia milers i milers d’eures en viatges i hotels de luxe, en tiberis indecents i en tot tipus de despeses de més que dubtosa justificació i moralment reprovables.

a14a15a16a17

 

Sembla ser que el passat romà o islàmic de la ciutat no deu ser del seu interès, perquè per a ella no sembla haver més història de València que la de l’època franquista i la del seu mandat, d’altra banda fidel prolongació de l’etapa que va viure la ciutat entre 1939 i 1975.

València, a 13 de maig de 2015.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent