De l’ “aeropuerto del abuelo”, a la presó de l’avi.

El 24 d’octubre de 1931, el gàngster Alphonse Gabriel Capone, més conegut com Al Capone, era condemnat a onze anys de presó i a pagar 50.000 $ de multa per frau fiscal. La justícia nord-americana aconseguia així incriminar al líder mafiós més reconegut i perseguit del moment per un delicte d’evasió d’imposts, després de no poder provar la seua implicació en delictes molts més greus com suborns, extorsions i assassinats.

El 25 de novembre de 2013, l’expresident de la Diputació i cap del Partit Popular de Castelló, Carlos Fabra, més conegut com “Charly”, era condemnat a quatre anys de presó i a pagar 393.000 euros de multa per frau fiscal. La justícia espanyola aconseguia així incriminar al cacic més reconegut de Castelló per diversos delictes contra la hisenda pública, després de no poder provar la seua implicació en delictes molts més greus com suborn i tràfic d’influències.

Salvant les lògiques distàncies, les similituds ens semblen bastant evidents.

La justícia espanyola, parcial i lenta fins a l’exasperació, ha aconseguit finalment doblegar-li el braç, en un pols iniciat fa més d’una dècada, a aquest “ciutadà exemplar”, en paraules de Mariano Rajoy.

La data d’ahir, 1.12.14, la del seu ingrés a la presó d’Aranjuez, hi haurà que recordar-la encara que siga per saber el número de la loteria de Nadal que caldrà comprar enguany, el 11214, per veure si toca aquest sorteig que tantes vegades li ha somrigut a Carlos Fabra.

El dia en què Fabra i Camps van inaugurar l’aeroport de vianants de Castelló, la néta de Fabra va quedar impressionada quan aquest li va preguntar, davant de tots els periodistes, si “li agradava l’aeroport de l’avi”. Potser ara la dolça i innocent criatura, quan vaja a visitar-lo a Aranjuez, li pregunte al seu avi si, a més de ser propietari d’un bonic aeroport, també ho és d’una bonica presó.

Ara ja només ens queda desitjar-li una agradable estada, i que gaudisca d’ella una llarga temporada.

Patraix, València, a 2 de desembre de 2014.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *