La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Zara: roba tacada d’indignitat i d’esclavitud laboral.

La Revista Forbes ho feia públic el passat mes de març: Amancio Ortega, fundador del grup Inditex, es convertia oficialment en la tercera persona més rica del món. La seua fortuna està estimada en 57.000 milions de dòlars, uns 43.800 milions d’euros al canvi actual, només superada per la de Bill Gates i la del mexicà Carlos Slim.

La fortuna d’Ortega va créixer l’any passat a 19.500 milions de dòlars, el major increment de tots els seus ‘rivals’ al rànquing.

La publicació també destacava que, encara que va abandonar la presidència d’Inditex el 2011, encara posseeix el 60% de les seues accions, que han repuntat un 50% en els últims anys.

L’èxit d’Inditex ha fet a més que Rosalía Mera, exdona d’Ortega, passe a ocupar enguany la segona posició entre els espanyols més rics del món i ascendisca des del lloc 332 al 195 en la global. La seua fortuna ha passat des dels 4.500 milions de dòlars fins als 6.100 milions de dòlars.

Fa pocs dies les notícies es feien ressò de la vaga que estan protagonitzant els treballadors tèxtils a Camboia.

Quina és la seua reivindicació?

Qüestionen el seu salari de 100 euros mensuals, i reivindiquen una pujada que arribe als 136 euros. Treballen en enormes tallers tèxtils, en deficients condicions laborals i sotmesos a horaris extenuants. Entre altres marques, confeccionen roba per a les botigues de Zara, la marca estrella de l’imperi d’Amancio Ortega.

El govern de Cambodja ha mobilitzat l’exèrcit per fer front als treballadors camboians en vaga.

Una dada: els beneficis que ha obtingut Amancio Ortega només l’any passat equivalen al salari mensual de 150 milions dels treballadors en vaga.

I ara cadascú que traga les seues pròpies conclusions …

València, a 25 de novembre de 2014.

 



  1. Penso que hi te haver una revolució del treballador, no pot ser que aquest tipus de gent facin els diners a costa de maltractar a la gent, tot aixo es amb el recolzament dels governs

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent