Rajoy, la FAES i la Sanitat espanyola. A més de neoliberals, mentiders patològics.

No en tenen prou només amb destruir el mínim estat social del que gaudim. A més volen fer-nos veure que res passa i que les seues reformes privatitzadores les fan només pensant en el nostre benestar. Parlant clar, que se’ns pixen damunt i ens volen fer creure que plou.

La setmana passada Mariano Rajoy va afirmar en la clausura del Campus FAES (aquest laboratori d’idees que pretén privatitzar fins l’aire que respirem) que la sanitat “és més universal que abans”, que “cap espanyol queda fora del sistema” i que no hi ha copagament sanitari. “Hi ha copagament farmacèutic, però és que abans també ho havia”. I en dir tot això ni tan sols se li va posar la cara una mica vermella.

Després d’aquestes paraules i d’algun piulet en el seu compte, en què es reafirmava del que havia dit, la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública va eixir ràpidament al pas per descobrir la immensa hipocresia existent darrere d’aquestes vergonyoses declaracions. 

Perquè la Sanitat Pública espanyola és molt menys universal ara que abans, primer perquè s’ha exclòs a les persones que són immigrants irregulars, segon perquè també s’ha exclòs als qui tenen ingressos superiors a 100.000 € anuals, tercer perquè també s’ha deixat fora els espanyols que facen estades a l’estranger superiors a 90 dies i quart perquè s’ha passat d’un sistema sanitari que es basava en el dret a la salut de les persones, a un altre en què pivota sobre l’assegurament. Com a resultat tenim una Sanitat que no és universal i si excloent.

Però és que a més s’han establert copagaments en el RD Llei 16/2012 sobre farmàcia, no només els que hi havia, sinó que s’ha inclòs als pensionistes que abans estaven exempts, i s’han incrementat en la quantia, arribant fins i tot a imposar-se sobre els medicaments que es recullen a les farmàcies hospitalàries.
A més el RD 16/2012, que segueix en vigor, estableix copagaments sobre transport sanitari, dietes, ortesis i pròtesis. Els resultats són ben coneguts: més del 20% de pensionistes i persones en atur no poden accedir a prestacions farmacèutiques que necessiten. El resultat és un sistema que penalitza les persones amb menys ingressos i més malaltes negant-los l’accés a medicaments que necessiten.

Vists tots aquests fets, la conclusió a la que arribava la Federació de la Sanitat pública espanyola era que el govern de Rajoy “ha suposat un important retrocés en la Sanitat Pública mitjançant un conjunt de mesures de retallades, deteriorament, desmantellament i privatització de la Sanitat, a més d’obstacles econòmics per accedir a les prestacions farmacèutiques”, la qual cosa “impedeix l’exercici en la pràctica del dret a la protecció de la salut per a milions d’espanyols”.

Tots els mitjans de comunicació públics i privats al servei del poder establert varen recollir les declaracions del president del govern espanyol, però cap d’ells va fer palesa la immensa falsedat que desbordaven.

Tot un paradigma del cinisme i la hipocresia del govern d’Espanya i de la nul.la credibilitat dels mitjans de comunicació que controla.

Patraix, València, a 9 de juliol de 2014.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *