La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Balanç de l’atur i la precarietat laboral als Països Catalans a la fi de 2013.

Fa uns dies el Ministeri d’ocupació espanyola feia el seu balanç anual.
Segons les seues xifres, l’any passat s’havia tancat amb 4.701.338 desocupats registrats a les oficines d’ocupació, després d’una caiguda al desembre en 107.570 persones respecte al mes anterior. Aquesta caiguda suposava la major de l’atur en un desembre de la sèrie històrica.

Atenent a aquestes dades, l’atur registrat havia baixat respecte al desembre de 2012 a 146.293 persones. Era la primera vegada des del començament de la crisi que la desocupació tancava un any amb menys aturats que al començament de l’exercici.

Però com sempre, les dades presentades com “extraordinàries” pel govern de Rajoy i per la CEOE tenen trampa, ja que en elles ni es contempla la precarietat laboral que ha creat la nova reforma laboral, ni tampoc s’esmenten les xifres d’afiliació a la Seguretat social ni les xifres de l’enquesta de població activa.
Perquè la baixada del nombre d’aturats no se sap si pot deure a la creació d’ocupació o, simplement, a les baixes dels inscrits en les oficines d’ocupació que no han renovat la seua demanda de treball, cosa que passa prou a sovint, que molts aturats no renoven la seua inscripció a les oficines públiques sense haver trobat una feina.
Cal tindre en compte que només els aturats que cobren algun tipus d’ajuda tenen l’obligació d’estar apuntats en els registres oficials, i que també han de estar-ho els que volen optar a cursos de formació o algun tipus de servei públic d’orientació laboral.
Però tant en aquest cas, com en la resta, la inscripció és opcional. Si es confirmara aquesta hipòtesi, el que està succeint és que la desocupació s’està reduint perquè està baixant la població activa a Espanya.
 

Analitzant ara les xifres xifres corresponents als Països Catalans, la foto del nostre país és la de que seguim perdent població activa degut a l’emigració de desenes de milers de joves treballadores i migrants (més de 35.000 arreu dels Països Catalans el 2013), que els contractes ‘indefinits’ disminueixen més d’un 18%, i els temporals superen el 92% de totes les noves altes a la Seguretat Social durant el 2013.

A tot açò cal afegir el milió de persones treballadores dels Països Catalans que, entre el 31 de desembre de 2007 i el 31 de desembre de 2013, foren donades de baixa de la Seguretat Social, quasi la meitat dels poc més dels 2 milions donades de baixa de la Seguretat Social arreu de l’Estat espanyol des de principis del 2008. 

Com hem vist abans, a nivell estatal la baixada de l’atur ha estat d’unes 147.000 persones.
Pel que fa als Països Catalans, a tots els nostres territoris així com a la Franja, també ha baixat en major o menor mesura la xifra oficial de persones treballadores aturades, encapçalant-se el descens al País Valencià amb 22.375 persones aturades menys, 22.084 menys a Catalunya, i 4620 a les Illes.
En quant a les xifres oficials d’aturats, en tenim 91.215 persones a les Illes, 624.872 a Catalunya i 547.360 al País Valencià.
És a dir, oficialment tenim una mica més d’1.350.000 persones treballadores aturades arreu del nostre territori.
En quant al nombre de treballadors cotitzants a la Seguretat Social, han disminuït en 1 milió, quasi la meitat dels poc més de 2 milions de persones treballadores que han causat baixa de la Seguretat Social arreu de l’Estat espanyol des de principis del 2008.
No oblidem que més de la meitat dels i les joves majors de 18 anys no estan apuntades a les oficines del sistema públic d’ocupació (SOC, SERVEF…), i que per exemple pel fet de treballar unes poques hores al mes s’és eliminat de les estadístiques d’atur.
 

És clar que aquesta ‘millora’ cal situar-la dins d’un marc real d’anàlisi, vinculat a l’augment relatiu del sector turístic aquest any al nostre país, d’una banda, i per l’altra, a l’efecte ‘festes de nadal / rebaixes’, que provoca una major contractació durant els mesos de desembre i gener.És també innegable que aquesta ‘millora’ té molt poc de positiu, ja que no es veu enlloc un canvi de tendència pel que fa al model productiu (a la seua destrucció, millor dit).
Així, veiem com els contractes indefinits s’han reduït més d’un 18% en el 2013 (només un 6.5% del total de contractes han estat ‘indefinits’, dels quals, poc més de la meitat ho eren a jornada completa), mentre els contractes temporals arribaren al 92% del total de les noves altes a la Seguretat Social durant el 2013.

I per si tot açò no n’és prou, cal afegir-hi l’esgarrifós fet què als Països Catalans al voltant del 40% de les persones treballadores a l’atur ja no tenen cap tipus de cobertura (ni prestació, ni subsidi), quedant així pendents dels serveis socials, la caritat i/o l’economia submergida.Fum, fum i més fum. En definitiva, més precarietat, més temporalitat, més desprotecció i més misèria i pobresa. Això és Espanya i els Països Catalans dins d’Espanya.

Patraix, València, a 28 de gener de 2014.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent