La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Els interessos de la indústria farmacèutica dicten les polítiques de Sanitat.

Segons un informe donat a conèixer per la Federació d’Associacions per a la Defensa de la Sanitat Pública, les últimes dades de la despesa farmacèutica de receptes de la Seguretat Social tornen a recollir un increment sobre els de 2012, malgrat les manipulacions del Ministeri de Sanitat que només ofereix comparacions amb 2011.

Les últimes dades disponibles de novembre de 2013, fetes públiques el passat 28 de desembre, tornen a demostrar dues coses: que la despesa farmacèutica continua creixent respecte a 2012 (9,75 al setembre, 5,5% a l’octubre i 4,84% en novembre), i que el Ministeri de Sanitat continua amb la seua manipulació informativa, en un intent d’encobriment de la realitat (des que s’ha evidenciat un augment de la despesa farmacèutica respecte al 2012, només ofereixen la comparació amb 2011 no oferint les dades de l’ any anterior com era l’habitual) (…)

Les dades que s’ofereixen (despesa total de 2011, la despesa mitjana per recepta i nombre de receptes) no són comparables perquè es van retirar del finançament públic medicaments de baix cost i d’utilització molt freqüent, de manera que les dades de nombre de receptes i cost mitjà no són comparables.
I en realitat el que va succeir és que es va traslladar despesa pública a despesa privada mitjançant els copagaments i l’exclusió de finançament.

D’altra banda cal assenyalar que l’increment de la despesa que és evident en aquests últims mesos recull un fenomen que ja s’havia produït en anteriors exclusions de medicaments del finançament públic: el desplaçament de la prescripció cap medicaments que continuen sent finançats i que són molt més cars.

Mentre la despesa farmacèutica continua incrementant-se un sector de la població, les persones més malaltes i amb menys recursos, no poden accedir als medicaments que necessiten amb els problemes de salut que això produirà inevitablement. Al que cal sumar el copagament en els medicaments dispensats a les farmàcies hospitalàries, que afegeix inequitat i greus problemes de salut a una situació ja deteriorada .

En resum la política la del Ministeri de Sanitat ha demostrat afavorir només a les empreses farmacèutiques a costa de la salut de les persones amb menys recursos econòmics i més problemes de salut, una política en la qual els problemes de salut i les desigualtats que genera s’uneix la manipulació més descarada de les dades. 

Patraix, València, a 12 de març de 2014. 



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Sense categoria per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent