La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

València, any 1972. Escratches contra la policia franquista.

El diari La Marea, sorgit de la cooperativa periodística MásPúblico Societat Cooperativa fundada per extreballadors de l’edició en paper del diari Público, és una revista mensual en paper i un mitjà digital diari que aposten pel periodisme rigorós i compromès.

Aquest mes han publicat un interessantíssim article en el que trauen a la llum com la Brigada Polític Social a València, la policia del franquisme que es dedicava a perseguir els moviments d’oposició al règim, va patir l’any 1972 un escratche incitat per les pàgines del diari clandestí La Verdad, què era l’òrgan del Comitè Provincial del Partit Comunista d’Espanya.

A la contraportada d’aquell diari es van publicar en aquell moment els noms i cognoms dels agents, els seus domicilis i telèfons implicats en les tortures comeses a un grup de joves estudiants detinguts l’abril de 1971. Actualment, alguns d’ells s’han adherit a la querella argentina que investiga els crims del franquisme, en què denuncien haver patit les tortures i maltractaments de policies com Manuel Ballesteros, Benjamín Solsona o Jacinto López Acosta.

Els periodistes de la Marea han parlat ara amb alguns d’aquells protagonistes, recollint-hi l’esgarrifós relat dels fets, quinze dies a comissaria on asseguren que es van sentir en mans d’una policia que “podia fer amb ells el que volguera”.

Molts d’aquests membres de la Brigada Polític Social van tindre llocs de responsabilitat després de la caiguda del franquisme. Ells ja ho varen dir en el seu moment: “No vos equivoqueu, quan arribe la democràcia nosaltres seguirem ací”. I, efectivament, les seues paraules es van complir.

Ara, la via argentina obre una nova via perquè els seus actes “no queden impunes”, segons expliquen els denunciants, que la resumeixen en una sola frase: “no és una qüestió revengista, sinó de justícia”.

En aquest enllaç podeu veure un resum del vídeo publicat en la noticia de La Marea:

Patraix, València (L’Horta), a 27 de desembre de 2013.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent