La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Publicat el 27 d'agost de 2013

El Dret a decidir del País Valencià a la Universitat Catalana d’Estiu: “El Dret a Decidir ens farà persones lliures en un poble lliure”.

El procés sobiranista a Catalunya esta creant de forma embrionària en la societat civil valenciana propostes per a construir una República Valenciana democràtica independent, lliure i sobirana.

Una d’aquestes propostes va nàixer el passat maig sota la campanya Dret a Decidir del País Valencià, i ja ben des del principi va sumar el suport des de diferents àmbits per part d’un bon grapat de persones destacades de la societat valenciana, des de diputats de les Corts Valencianes i líders de forces polítiques, fins a persones del món universitari, artistes, sindicalistes, professionals i persones treballadores en general de tots els àmbits i ocupacions, així com molts estudiants.

El darrer 22 d’agost es va presentar a Prada, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu, aquesta Plataforma pel Dret a Decidir que està en procés de creació al País Valencià.

Els components de la taula van ser Anna Martínez, del Col·lectiu de Dones Hipatia, Nuria Arnau, secretaria general d’Esquerra Republicana del País Valencia  i Encarna Canet, del Moviment de Defensa de la Terra i de la CUP d’Almàssera (L’Horta)

Encarna Canet va obrir la xarrada començant parlant de quins son els antecedents del Manifest pel Dret a Decidir, fent esment dels noms d’algunes de les persones que l’han signat provinents del mon sindical, de l’ensenyament, la política, la cultura, dels moviments socials, tot i remarcant que es aquest és un manifest ample que abasta moltes sensibilitats a més de la pròpiament independentista.

Aquest manifest, a diferència d’altres, pretén ser l’inici d’un full de ruta que facilite el camí cap a la independència del nostre poble.
Segons Canet, el dret a decidir suposa un procés d’empoderament social mitjançant el qual el poble pren consciència de la seua identitat, de la seua realitat social i comença a mobilitzar-se per a participar activament de la presa de decisions que li afecten com a col·lectiu. A més, suposa un canvi ideològic per passar de sentir-nos súbdites a sentir-nos subjectes actius del nostre futur, un procés per estructurar un Estat propi amb un nou model de política econòmica, social, cultural, ecològica i de llibertats amb unes relacions més ètiques i justes amb la majoria social i la resta d’espècies amb les quals convivim.

A continuació Núria Arnau va comentar que al País Valencià el dret a decidir és, ja més que un dret, realment una necessitat davant la urgència per canviar la situació política que patim.

El Partit Popular valencià  ha devaluat, amb la seua pèssima i delictiva gestió, les institucions i la vida política valenciana fins a extrems inconcebibles. Per això, va dir, cal recuperar la POLÍTICA amb majúscules, la credibilitat, l’autogovern i la transparència en les institucions polítiques valencianes.

Segons Arnau, tenim la necessitat de canviar la nostra relació política amb Espanya, la qual, amb l’espoli fiscal estructural que patim, ens tracta com a una mera colònia tributaria, i molt més ara amb la actual conjuntura de crisi econòmica a la que estem sotmesos.
Núria va remarcar que el què ens cal és la sobirania fiscal, que com deia l’Ovidi  Montllor “ja no ens alimenten molles, volem el pa sencer”.
 

La cloenda de la xarrada la va fer Anna Martínez, qui va incidir en dir que des del País Valencià es veu el procés de sobirania al Principat com una oportunitat. Anna va senyalar que els valencians som molt conscients dels diferents ritmes d’ambdos territoris, i de que és clar que el País Valencià no pot anar tot plegat amb el Principat en aquest procés, però els independentistes valencians i tots aquells resistents que Espanya no ha pogut colonitzar mentalment, seguirem treballant perquè el nostre objectiu és el mateix:  l’autodeterminació i la reunificació dels diferents territoris de la nació catalana completa en una República Federal dels Països Catalans. 

 

Con assenyala el manifest, “El Dret a Decidir ens farà persones lliures en un poble lliure”.

El proper u d’octubre es farà la presentació oficial del manifest pel Dret a decidir del País Valencià al Teatre Micalet de la ciutat de València.

Patraix, València, a 27 d’agost de 2013.



Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent