La paella mecànica

"València té oberts, davant seu, dos camins: l’un travessa l’horta de tarongers florits i va a perdre’s en l’estepa castellana; l’altre segueix la línia lluminosa de la costa i s’enfila pel Pirineu. Cadascun va unit a un nom gloriós: el primer és el camí del Cid; el segon, el de Jaume I. Aquell significa la historia forçada, el fet consumat; aquest el retrobament de la pròpia essència nacional" (Artur Perucho i Badia, Acció Valenciana, any 1930)

Es constitueix al País Valencià la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública.

Sota el lema “S’escriu AIGUA, es llegeix DEMOCRÀCIA” es va presentar el passat 21 de març el manifest constitutiu de la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública.

La Xarxa es constitueix com un òrgan que reivindica l’aigua com un bé comú i com a dret humà bàsic, i exigeix un model de gestió que garantisca l’eficàcia, la solidaritat, l’eficiència, l’equitat, el control democràtic dels operadors dels serveis d’abastiment d’aigua potable i sanejament i la conservació dels ecosistemes aquàtics, sense subordinar-se a l’obtenció del benefici privat.

Entre els seus objectius està el de servir com a espai d’encontre, reflexió i treball comú de les entitats i persones interessades en la gestió pública i el control democràtic de la prestació dels serveis d’abastiment d’aigua potable i sanejament.

En juliol de 2010 l’Assemblea General de les Nacions Unides va declarar que el dret a l’abastament i sanejament adequat és “un dret humà essencial per al ple gaudiment de la vida i de tots els drets humans”.

Les organitzacions que conformen la Xarxa Valenciana per l’Aigua Pública s’han adherit a la Iniciativa Ciutadana Europea (ICE) “El dret a l’aigua i el sanejament com a dret humà. L’aigua no és un ben comercial, sinó un ben públic!”. Aquesta iniciativa té com a objectiu assolir 2 milions de signatures en la Unió Europea, abans de setembre d’enguany, per a ser tramitada davant el Parlament Europeu.

Les entitats que conformen aquesta xarxa defensen un model de gestió pública que combine la qualitat i l’eficiència en la prestació del servei, amb la transparència i la participació ciutadana en la seua gestió.

Un model de gestió que entenga i assumisca plenament que una bona salut dels ecosistemes aquàtics és la garantia bàsica de satisfacció de les necessitats humanes a llarg termini. És a dir, una manera de gestionar aquests serveis públics essencials que siga conscient que l’eficiència i l’equitat en la gestió del sistema només es garanteix amb professionalitat, transparència, accés a la informació, rendició de comptes, participació activa dels treballadors de les pròpies empreses i control públic directe de la ciutadania.

Els propòsits declarats de la Xarxa es resumeixen en 4 punts:

1. Defensar el cicle integral de l’aigua com a bé públic, gestionat al 100% des del sector públic, evitant la seua mercantilització i la seua conversió en objecte de lucre i d’especulació, així com denunciar totes les activitats que vagen encaminades a la privatització total o parcial de la gestió del cicle integral de l’aigua i dels serveis d’aigua i sanejament.

2. Donar suport i promoure iniciatives al País Valencià contra la privatització dels serveis de l’aigua i per la remunicipalització dels ja privatitzats.

3. Exigir i ajudar a implantar nous models de gestió pública de l’aigua que combinen la qualitat i eficiència del servei, amb la transparència i la participació ciutadana, tot sensibilitzant i informant tant a la població com als responsables públics.

4. Coordinar els esforços que s’estan realitzant al nostre país amb el moviment internacional contra la privatització de proveïment i sanejament i per la consecució efectiva del dret humà a l’aigua.

Aquesta xarxa arrenca amb la participació de 18 entitats representatives del món ecologista, sindical i social del País Valencià:

Acció Cultural del País Valencià, Acció Ecologista-Agró, Asociación Matriarcal, ATTAC-País Valencià, Comissions Obreres del País Valencià-CCOO-País Valencià, Confederació d’Associacions de Veïns i Consumidors de la Comunitat Valenciana-CAVE-COVA, Coordinadora de Agricultores y Ganaderos de la Comunidad Valenciana-COAGCV, Enginyeria Sense Fronteres-València, Federació d’Ecologistes en Acció del País Valencià, Federació d’indústries i Treballadors Agraris-País Valencià-Unió General de Treballadors-FITAG-PV-UGT, Fundació Nova Cultura de l’Aigua, Intersindical Valenciana, L’Alficòs – Consum Ecològic (Petrer), Plataforma per la Sobirania Alimentària del País Valencià, SEO-BirdLife, Unió de Llauradors i Ramaders del País Valencià, WWF-València i Xúquer Viu.

Excel.lent iniciativa social que cal què tots els ciutadans sensibilitzats amb el medi ambient recolzem i ajudem a difondre-la!

Patraix, València, a 31 de març de 2013.



  1. Por favor, deja de sembrar con spam los distintos periódicos y blogs con la intención de promocionar tu rídiculo blog. Y aprende a escribir como dios manda en valenciano!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de General per Lluis_Patraix | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent