27 d'agost de 2007
0 comentaris

Sobre l’esclavitud

El següent article es va publicar a la revista El Brancalet en setembre de 2005

Hi ha un refrany que diu ” Sóc esclau de les meues paraules i amo dels meus silencis. Per poc que reflexionem podem arribar a la conclusió, que aquest és un refrany que diu veritat perquè, tots ens hem penedit alguna vegada al llarg la nostra vida d’aquella paraula o frase amb la qual vàrem ofendre a un amic, company, familiar, etc.


Fins ací pense que tots estem d’acord però, un empresari pot dur a la ruïna a la seua empresa, per les decisions equivocades que pren per a dur-la endavant i, també la pot portar a la ruïna amb la immobilitat, no evolucionant, no modernitzant-la.

I dic açò perquè un amo de les seues paraules pot ofendre amb les paraules dites, però també amb les que no diu.

Hi han silencis que poden ferir sentiments: de persones que esperen el consol de Iamic i eixe consol no arriba, de les persones que callen per no mullar-se ni complicar-se la vida, en lloc de defensar a la persona criticada per altres, són les paraules no pronunciades les que poden ferir, precisament perquè no han sigut pronunciades.
L’Església que té en compte aquestos detalls tan importants diu que no sols ofèn a Deu, no solament es peca amb el pensament, la paraula o amb els fets sinó que, també es pot pecar amb l’omissió. ¡Qué sàvia és l’església!

Però no sols pot ser pecat la paraula no dita, també ho pot ser, el fet que no has fet, el recolzament que no dónes, el muscle que no acostes, la mà neta que no es mulla per res ni per ningú, el que sap fer i no fa res, el que sap i diu que no sap, etc… etc.

No sols som esclaus de les nostres paraules, també som esclaus dels nostres silencis.
A partir d’ara jo seré amo i esclau dels meus silencis.

Josep Lozano

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!