12 d'octubre de 2011
0 comentaris

El darrer llibre de Lacomba que he comprat

El vaig trobar el passat mes de novembre. Es tracta de “Arte valenciano. Folchi: su obra”. És el segon llibre que Lacomba va publicar  ara fa 85 anys, en 1926 quan el poeta tenia 25 anys.

Folchi és el pseudònim amb el que Manuel González Martí (1877-1972) signava les seues caricatures. Folchi Filippo era un pintor italià de l’època.

En les primeres pàgines trobem una carta pròleg de José Benlliure i unes idees escrites per Vicente Calvo Acacio.

Quan es va publicar el llibre de Lacomba Folchi tenia 45 anys i ja era Excmo Sr D. Manuel González Martí, Delegado Regio de Bellas Artes de la provincia de Valencia.

En el llibre s’analitza la trajectòria de Folchi com a caricaturista en revistes de

humor com “Cascarrabias” i “Impresiones”. Com a crític d’art en ”El Correo” i “Valencia Artística”. També fa un recorregut per les monografies publicades per Gonzalez Martí:

“Goya en Valencia”, “Las tablas de los pintores Llanos y Almedina del siglo XVI” i “Pinazo. “Su vida y su obra” amb la que va obtenir ell premi del “Círculo de Bellas Artes de Valencia”, en els “Juegos  Florales”.

També analitza Lacomba al González Martí ceramista, i ens conta: comenzó como coleccionista… y fueron los viejos cacharros de Manises con sus azules y sus verdes lo que primero le sedujo,después los tiestos de Paterna, de Alcora y de Talavera y al final todo lo que se relacionase con la ceràmica prestando atención sobre todo a la cerámica valenciana.

En la segona meitat del llibre podem veure una recopilació de fotos i dibuixos de Manuel González Martí.

El nom “Museo Nacional de Cerámica y Artes Suntuarias, González Martí” és el reconeixement al treball en favor del món de la ceràmica. Lamentablement el museu ha sigut noticia per la falta d’inversions

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!