SEGONA TERTÚLIA: Ordenances municipals de civisme: molta roba i poc sabó

Fins a quin punt L?ORDENANAÇA DE BON GOVERN, CIVISME, BONS COSTUMS I CONVIVÈNIA CIUTADANS no priva a la ciutadania d?un dels seus drets, el de la intimitat?

L?Ajuntament s?ha ficat molt fort en la vida privada dels ciutadans en temes com: prohibir estendre la roba als balcons o especificar un horari per espolsar les catifes. Com podem prohibir un fet tant vital com estendre roba quan hi ha pisos que no tenen ni cel obert? 

 

Que està passant, que volen crear un ciutat catàleg? S?ha perdut de vista que la ciutat és dels ciutadans i pels ciutadans. 

Em sembla que estem perdent el nord, ja no distingim el que és important del que és secundari. Penso que hi ha d?haver un respecte tan pel què fa a la nostra ciutat (respectar el mobiliari urbà, a les altres persones que circulen pel carrer o per la carretera), però també ha de tenir uns serveis que ens respectin. Per exemple, a Vic no hi ha lavabos públics (l?ordenança prohibeix orinar al carrer), el servei de recollida d?escombriaires passa en hores que, segons l?ordenança, són per respectar el descans dels veïns (de 21h a les 8h).

Deixant de banda els capítols, articles i seccions de l?Ordenança Municipal de Bon Govern, Civisme, Bons Costums i Convivència Ciutadana de Vic, a qui afecta aquesta normativa? Com ja s?ha pogut demostrar en altres ciutats ? com Barcelona ? que apliquen ordenances cíviques, els que en surten més desafavorits són els ciutadans que amb menys recursos, tan econòmics com socials. En les ordenances es posa en el mateix sac l?incivisme provocat per ciutadans que van de festa (…) i les persones que pateixen extrema pobresa i marginalitat ( El Punt ).

 En lloc d?anar multant als ciutadans, no s?hauria d?explicar i ensenyar que hi ha d?haver un respecte mutu? que algunes accions no es poden fer i d?altres s?han de modificar? No seria més factible tenir una ordenança que ensenyés i no pas una ordenança que prohibís?  Uns projectes ben fets (amb cara i ulls) de desenvolupament comunitari on ensenyessin a ser cívic?  

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *