CÀPSULES PER A EXPLORADORS

"S'hi acosta a fer-li llum i aquell senyor llig qui llig"

Publicat el 20 d'abril de 2013

QÜESTIONS MENORS: CONTROL DE LLENGUA.

D’un llibre de text escolar:
a)  “Un idioma no es compon només de paraules. Aquestes són els materials de la llengua, són les pedres de què és formada una casa. I les pedres no són la casa, és necessari combinar-les de manera convenient perquè es convertesquin en parets, sostres i altres elements que formen les cambres, els passadissos, les escales i tota l’estructura de la casa. Aquesta col·locació adequada de les pedres i altres materials forma l’edifici“.
b)  “Un idioma no es compon només de paraules. Aquestes són els materials de la llengua, són les pedres de què és formada una casa. I les pedres no són la casa, és necessari combinar-les de manera convenient perquè es convertesquin en parets, sostres i altres elements que formen les cambres, els passadissos, les escales i tota l’estructura de la casa. Aquesta col·locació adequada de les pedres i altres materials forma l’edifici“.
Preguntes del control:
1ª Un dels dos textos anteriors és escrit en català i l’altre en una “modalitat”. Vertader o fals? Raona la teva resposta.
2ª  Si no ho has fet ja, subratlla les paraules o expressions que et puguin servir per identificar la “modalitat” en què, si de cas, és escrit el text concret.
3ª Reescriu qualsevol dels dos textos transcrits en una “modalitat” diferent.
4ª Subratlla les paraules que, en un text o en l’altre, t’hagin provocat més dubtes a l’hora de desxifrar-ne el significat.
5ª Les preguntes anteriors ¿són escrites en català o tu creus que, en totes o en alguna, l’autor ha fet servir elements característics de la seva “modalitat”? quins són, aquests elements?
6ª Tradueix el primer text (versió “a”) al castellà i, després, a una de les seves “modalitats” (del castellà). Indica a quina, els llocs on s’usa preferentment i raona per què, tant a una com a l’altra, els lingüistes sembla que li donen el mateix nom.
Escriu, finalment, el teu nom i número de llista de la teva classe, signa el control i dóna’l a l’examinador. Bona sort!


Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de GORG DE LLETRES per Ll.S. | Deixa un comentari. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent