El llibre digital (ni blanc ni negre)

El llibre electrònic ha arribat per quedar-se. 

 

Abans de res  i com a punt de partida vull aclarir que a partir d’ara quan parli de llibre elctrònic m’estaré referint a l’arxiu digital. I no a cap aparell per reproduir-lo. Per a mi el llibre elctrònic és l’”e-book”.

 Dit això començo pel principi.  El llibre electrònic ja és aquí des de fa temps. Però és ara quan   comença a arrelar seriosament.   Aquest és el primer punt sobre el que vull incidir.  Estic convençut que en pocs anys estará implantat massivament.   I aquí sen’s presenta dues qüestións importants:   a quina velocitat s’implantarà?  I quin serà el seu abast?.

 Velocitat d’implantació.  Crec que la implantació del llibre digital serà molt ràpida.  El principal factor que a parer meu, n’accelerarà la implantació serà la decisió de substituir el llibre de text de paper per llibres digitals.  La implantació massiva del llibre digital a l’escola i instituts actuarà com una esquerda en un pantà.  Ja que al darrera del llibre de text pels alumnes seguiran a tota velocitat les lectures, atles, diccionaris.  I tot seguit el corrent  generat arrosegarà als llibres dedicats als docents  (és a dir,  llibres d’editorials com Graó o Rosa Sensat no tindràn sentit en paper). I de retruc a una part dels llibres universitaris tant si estàn vinculats com no a la docència.   En quatre o cinc anys el llibre digital estarà assentat en aquests àmbits.  La raó per la qual correrà tant aquí és una combinació de voluntat política. Ja que així el conseller de torn pot penjar-se la medalla de donar els llibres de text.  I voluntat corporativa d’una gran part de mestres que veuràn en el llibre digital una eina que els facilitarà la feina.  Les conseqüències pel que fa al control de continguts (serà molt més fácil pels polítics  fer-ho) i la manca de pluralitat ja és un tema que depassa aquest text.

 Abast.  Pel que fa a l’abast que pot assolir el llibre electrònic (a més  del llibre de text i e seu entorn)  crec que  enganxarà amb força en aquells àmbits on el format no és important.  És a dir, tots aquells llibres que interessen al lector sols pel seu contingut (per exemple codis legals, llibres tècnics de qualsevol àmbit, manuals per tenir cura d’animals domèstics, llibres de jardinería, etc…).  En aquest tipus de  llibres, on l’únic important és el contingut és fácil  que el llibre digital desbanqui ràpidament el llibre en paper.  Per contra, en el cas de la novel.la , l’assaig , és possible que el format paper  resisteixi millor. Pel que fa al llibre de butxaca la substitució pel llibre digital també pot ser molt ràpida.

 A banda dels factors que he detallat més amunt hi ha un altre factor que serà determinant, tant en la velocitat com en l’abast d’implantació del llibre digital.  I aquest és l’aparició d’aparells de lectura més fàcils i barats que els actuals. Vagi per endavant que no crec que els actuals reproductors específics de llibres digitals triomfin més enllà dels lectors professionals.  Pel gruix de lectors,  comprar un aparell per llegir afegeix passos i complica le procés  respecte al llibre de paper. Des del meu punt de vista el llibre digital no s’implantarà massivament fins que no disposem massivament també, d’un aparell que entre moltes altres coses permeti la lectura dels llibres digitals.  Ja que aquesta es la tendència actual. Cada cop menys  aparells amb més funcions, enlloc de un aparell per  cada funció.   De fet els micro-ordinadors portàtils són els candidats perfectes tant per la seva mida com  pel seu preu.    Es evident que no tindràn la mateixa qualitat que els actuals reproductors específcs, però la seva flexibilitat i preu segurament en compensaràn les deficiències.

 Si acceptem que l’arribada del llibre digital és inevitable, la velocitat i l’abast de la seva implantació són fonamentals. Si aquesta implantació no és controla en pocs anys ens podem trobar igual que la indústria musical.  És a dir, que la venda de llibres no sols no passi per les llibreries sinò que a més no generi prou ingressos per que els editors mantinguin les seves editorials.  O dit pel broc gros, si no hi ha control l’indústria editorial petarà.  Més enllà de mentires més o menys pietoses del típus que el llibre digital no canviarà massa la nostra feina. O que segons alguns editors, el llibre digital es vendrà a través de les llibreries (quan de fet, l’únic sentit que té “l’e-book” és descarregar-lo directament). Cal intentar evitar que l’introducció del llibre digital sigui un campi que pugui.  Si es que  volem mantenir una xarxa d’editors  que filtrin, examinin i valorin la qualitat dels textos. Mantinguin en catàleg bons llibres que el mercat ja hauria defenestrat. I algunes llibreries amb personalitat pròpia, sense  amo, que lluitin per donar igualtat d’oportunitats a editorials petites, i autors minoritaris intentant frenar  la lógica del mercat. 

 La primera paraula sobre el llibre digital la tenen els editors.  Són ells, i ningú més que ells els que han de decidir com i per que obren els seus catàlegs al format digital.   Si aquesta apertura és fa amb prudencia els canvis que s’hagin de produir també ens afectaràn a tots, potser fatalment. Però pot ser que ens estalviem tots aplegats  una invasió  salavatge del  llibre digital.

 Alhora hi ha un altre factor a tenir present.  Per molt que els informàtics i els tècnics s’esforcin en assegurar la invulnerabilitat de les descàrregues digitals. Tots els arxius digitals són copiables, “crackejables” i ràpidament intercanviables via  “e-mule”, o qualsevol altre programa per l’estil.  La única cosa que ho evita que ho  és la manca d’interés o bé la falta de negoci.  Paradoxalment la única manera  fácil de copiar un llibre és que   el mateix editor l’aboqui a la xarxa.  Ja que  l’actual llibre en format paper és l’artefàcte més difícil de piratejar que existeix, en obligar a escanejar plana a plana.

 I ara recapitulem. Tal i com jo ho veig l’entrada en dansa del llibre digital és inevitable. Els canvis que provocarà seràn profunds, passi el que passi.  Tanmateix si s’evita una implantació salvatge pot ser que no en sortim tant perjudicats. I a més potser aconseguirem mantenir algunes de les característiques que fan que d’aquest negoci  quelcom especial.  Els factors que a parer meu hi tindràn influència ja els he detallat més amunt.  Però vull insistir en tres punts. La digitalització del llibre de text obrirà la porta a un us massiu del llibre digital.  L’aparell reproductor ha de ser polivalent, però ja el tenim aquí. I el primer pas l’han de donar els editors. Aquest primer pas és determinant. Però un cop oberta la caixa de Pandora ningú la podrà tornar a tencar i ja mai més ens podrem fer enrera.  A la que comencin a córrer un cert volum d’ “e-books” per la xarxa la sort estarà llençada per bé o per mal.