Ni rutlla ni rutllarà (amb el peu esquerra)

Sense categoria
Que les nostres infrastructures fan figa és evident. La Vall d’Hebrón es crema, els trens van pitjor que en plena postguerra, els ponts cauen (recordeu aquest estiu) i les carreteres i autopistes estan permanentment col.lapsades, això si no cauen quatre gotes i s’inunda ves a saber què.  El que em proposo a continuació és enumerar les causes d’aquesta situació.

Causes inherents a les pròpies infrastructures:

-Una part de les infrastructures al damunt de les quals hem muntat el país es van construir a partir dels anys seixanta del segle XX. Per tant hi ha infrastructures que tenen ja uns cinquanta anys. Així doncs és lògic que comencin a fallar.
-La distribució geogràfica de la nostra població obliga a concentrar infrastructures on hi ha la gent concentrada. Això provoca una alta densitat d’infrastructures i d’usuaris. Qualsevol problema o avaria implica necessàriament altres xarxes o serveis i a molta gent.
-Quan es van dissenyar i planificar les nostres actuals infrastructures ningú va imaginar que la població augmentaria com ha augmentat (immigració) i que l’ús dels transports públics creixeria tant exponencialment. Als anys vuitanta per exemple agafar el tren per anar a Barcelona des de Granollers era cosa d’avis, joves o excèntrics.

Causes externes:
-Els polítics de la democràcia van heretar la manera de fer  del franquisme i van continuar construint infrastructures sense pensar en el seu manteniment. El que era important era construir. Tot just fa uns anys en Pasqual Maragall acabat d’estrenar de president parlava de construir una nova línia de ferrocarril que havia d’unir Vallés Oriental i Occidental.  Tots ells van ignorar el manteniment del que ja hi havia en favor de les inauguracions. O dit amb altres paraules van ignorar una tasca cara i poc lluïda com és el manteniment per poder posar-se medalles inaugurant i inaugurant.
-La Generalitat hauria actuat molt abans si hagués tingut competències i recursos, però com que no té ni una cosa ni l’altre( i val a dir que per no tenir no tenen ni ambició per aconseguir-los ja que tots aplegats s’estan comportant com uns simples funcionaris dòcils i obedients a la voluntat de Madrid )és un 0 a l’esquerra.
-L’únic que podria invertir prou per capgirar la situació és l’estat espanyol. Però és impossible que ho faci per dos motius: el primer és que la inversió hauria de ser tant gran i tant llarga que és ben possible que l’estat no la pogués sostenir ni volent. El segon motiu té a veure amb el" rendiment electoral". Qualsevol polític espanyol que tracti bé Catalunya tant li fa que sigui de paraula com d’obra veurà com la seva ciutadania el penalitza.  I per contra invertir a Catalunya no li donarà rendiment polític. Per tant pels polítics espanyols Catalunya és una paradoxa, ens necessiten per guanyar però si ens mimen els penalitzen  a causa. Per tant per a ells invertir a Catalunya és un mal negoci electoral.

Conclusió, mentre l’estat espanyol no es retiri no hi ha res a fer, les infrastructures aniran de mal en pitjor. L’única solució és la fugida de l’estat (que ja ha començat), però per que la Generalitat pugui gestionar les infrastructures ha de recaptar forçosament els impostos. Tot el que no sigui una absoluta sobirania fiscal està condemnada al fracàs.  

COSA NOSTRA VOL I (amb el peu dret)

David Chauvel; Erwan Le Saëe; La cosa nostra, un siglo de crimen organizado en Nueva York, Ed. Planeta de Agostini

Hi ha còmics que tenen una gran qualitat literària, d’altres destaquen pel seu dibuix o fins hi tot pel seu argument. Aquest còmic no és cap dels anteriors. Així doncs per que destaco Cosa Nostra? Doncs per que estem davant un còmic que  pretén  documentar una època i un món molt concrets i alhora molt atractius. Dins el Nova York de principis del Segle XX va arrelar i créixer la Màfia.  Cosa Nostra ens explica això, els orígens de la màfia italiana als Estats Units i sobretot a Nova York.  Ens parla dels gàngsters que el cinema ha fet famosos, però destaca sobretot per la cura amb que els autors han recreat l’ambient novaiorquès. El dibuix te una tasca documental. El punt de vista també. L’argument en centrar-se en alguns dels gàngsters més  famosos fa que la historia es segueixi amb facilitat.

En resum que estem davant d’un veritable documental amb forma de còmic, que explica amb molta cura els inicis del la màfia italiana a Nova York. Tot just acaba d’aparèixer la segona part així que veurem com continua.

FUM, FUM, FUM! (AMB EL PEU ESQUERRA)

Sense categoria

Ja fa uns dies que dura la "cremà" d’imatges règies pels nostres pobles i ciutats i potser ja comença a ser hora de formular alguna hipòtesis.

Alhora d’intentar entendre a que venia l’actuació de la fiscalia se m’acut una hipòtesi. A veure que us sembla?

Suposem que l’actual Borbó Joan Carles abdiques aviat. Felip VI ja està a punt. S’ha casat, ha criat i la casa reial té descendència directa per parar un tren (que sigui dit de pas no es gaire difícil). Però es clar,en aquest país el Borbó actual té bona premsa. Tant si es de forma merescuda com no el rei té la fama d’haver salvat la democràcia. I doncs , si abdica les veus crítiques es poden aixecar i qüestionar la monarquia. Si suposem tot això també, posats a suposar, podem imaginar que la casa reial, amb el suport del govern i de l’estat (l’estat que no es vota vull dir) han decidit començar a moure’s. Quins són els seus objectius:

Tal i com ho veig la casa reial a través del poder judicial vol ensenyar el garrot a la gent que gosi qüestionar la monarquia. Tot el que està passant més que una resposta directa a un fet concret sembla un advertiment, un missatge transmès amb tota claredat: l’estat està disposat a aixafar qualsevol oposició seriosa a la monarquia. Qui gosi atacar seriosament la monarquia patirà el pes de la llei.
El seu segon objectiu és deixar clar a la premsa, primer al Jueves i després al fotògraf de l’Avui, que no els permetrà que donin veu als antimonàrquics (entre els antimonàrquics no hi conto l’extrema dreta, aquests a la monarquia sols la borden). Així doncs el segon missatge és que els periodistes no tenen cap mena d’immunitat i segons el que facin el sistema judicial no dubtarà ne triturar-los.

Per tant si aquest grapat de suposicions s’apropessin a la realitat no hauria de passar gaire temps abans de l’abdicació de l’actual Borbó.