Des de la Plana

Josep Usó

12 de setembre de 2020
0 comentaris

Torna el bou per la vila.

La pandèmia s’ha endut moltes coses per davant. En el primer mig any, l’economia ha caigut una barbaritat. El PIB espanyol ha caigut més d’un vint per cent. Més d’una cinquena part de l’economia total s’ha esfumat. L’atur s’ha enfilat per damunt del 15% de la població activa. Un percentatge que en el cas dels joves supera el 40%. Una barbaritat. El dèficit públic també s’ha disparat. Bona prova d’això és l’intent de l’executiu (PSOE + Podemos, el govern “més progressista” de la història) d’apropiar-se del romanent dels ajuntaments per a continuar endavant. Intent que, per cert, va fracassar ahir. Els dos partits nomes van aconseguir el vot de Teruel Existe.

A Vila.real, com a tot arreu, només cal fer una passejada per la ciutat per a comprovar la quantitat de comerços que han tancat. Més enllà dels efectes per a la salut, les conseqüències econòmiques de la pandèmia són devastadores. Una industria que n’ha patit els efectes amb més intensitat, és la cultural. Els teatres, a hores d’ara encara estan tancats. Tot i que ja s’anuncia que una part del cicle de teatre que es fa cada any a l’Auditori s’ha reprogramat. De teatre de carrer, d’actuacions musicals, de tota mena d’actes d’aquesta mena, ni per a xiquets ni per adults, no se’n parla.

Quan a l’estat d’alarma es van suspendre les festes de sant Pasqual. I ara, a les acaballes de l’estiu, les de la Mare de Déu de Gràcia. Totes menys els actes religiosos. Dic jo, però això és una opinió meua, que serà per si hi ha algun miracle.

Però ara, va l’equip de govern municipal i ens anuncia que s’instal·larà una plaça de bous portàtil, al poble. Des de finals d’aquest mes fins a mig octubre. I que es farà a proposta d’una empresa privada. Que així es podrà fer bou embolat, concurs de “recortadores”, perquè “retalladors” no queda tant bé. I altres espectacles taurins. S’insisteix en les mesures de sanitat, en que caldrà l’us de careta, que hi haurà hidrogel, personal sanitari i aforament limitat.

Tot plegat, tindria un efecte positiu. Concentraria tota aquella gent interessada en els bous a un lloc concret. I també un de negatiu. El veïnat afectat n’haurà de suportar les molèsties.

Però no deixa de ser curiós que un poble, una ciutat si voleu, que ha apujat l’IBI un 10% de mitjana perquè es veu que no podia tirar avant, decidisca ajudar el sector taurí d’una manera molt més decidida del que sembla que està ajudant el sector comercial, per exemple.

Com a consol, perquè es veu que l’entrada serà pagant, hi haurà un dia dedicat al poble. Totes les entrades les repartirà l’ajuntament entre les penyes i organitzacions festeres i taurines fins esgotar-les. Diu que serà el 9 d’octubre, dia del País Valencià. Si Joan Fuster ho vera…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!