Des de la Plana

Josep Usó

26 de novembre de 2020
0 comentaris

Prioritats.

Al meu país no sap ploure. Quan no plou és la sequera; i quan plou, és el desastre.

Així ho canta el mestre de Xàtiva, Raimon. I és veritat. Per a demà mateix, tenim prevista una nova llevantada; que ara que en sabem més en diem DANA. I les previsions són de més de 40 litres per metre quadrat en una hora, més de 60 en dotze hores i en molts llocs es poden superar els 100 o arribar fins els 200.

Fa poc, en varem tindre una, que va deixar més de 300 litres per metre quadrat a punts de la Ribera Baixa com Sueca. A Vila-real no varem arribar a tant, però sí que en varem tindre uns 60 en poc més de una hora. Com cada vegada que passa això, al poble hi va haver inundacions. I, com sempre, les declaracions van ser del tipus que “això no ha passat mai”. Si no ho remeia ningú, demà tornarà a passar. Perquè ara les previsions són molt millors que fa trenta anys i es pot saber amb uns pocs dies d’anticipació quina magnitud tindran les pluges i aproximadament on cauran.

El cas és que les infraestructures necessàries per a desviar les aigües pluvials de manera que no travessen el poble són cares, costoses en temps i, a més a més, una vegada acabades no es veuen. De manera que els polítics, sempre necessitats de fer-se una fotografia al costat d’allò que “fan”, mai tenen temps d’escometre-les. I no serà perquè no hi ha possibilitats. Al capdavall, Vila-real està situat entre dos rius: El Millars, al nord i el riu Sec (Anna) al sud. Només caldria desviar les aigües que conflueixen al poble abans que arribaren i enviar-les a un dels dos rius. I, de passada, controlar que cada terreny que s’urbanitza es converteix en un terreny que no absorbeix més aigua de pluja.

És segur que una infraestructura així resultaria cara; que caldria dedicar molt temps i recursos de tota mena. I que, en gran mesura, una vegada feta, quedaria soterrada o poc visible. Sense comptar amb el seu manteniment. Poc lluïdor per a un mandat polític de pocs anys. És més efectiu anunciar que la fira de Nadal incorporarà no sé quantes activitats de dinamització comercial a càrrec del comerç local.

Malauradament, si plou, ho farà sobre mullat. I si hi ha inundacions, les patirem els veïns, els comerços locals o els garatges.

El veritable problema és que aquesta situació no és exclusiva de Vila-real. Qualsevol poble de la costa mediterrània té pràcticament els mateixos. Però això sí. Només quan plou.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!