Des de la Plana

Josep Usó

2 de desembre de 2020
0 comentaris

La dificultat.

Aquesta sermana passada va ser canta Caterina. A Vila-real, hi ha fira, per al diumenge més proper a aquesta data. En condicions normals. Aquest any no n’ha hagut. Però el cas és que hi ha una dita que ho resumeix tot: De santa Caterina a Nadal, un mes cabal. I és que la santa es celebra el 25 de novembre. I ací ve la qüestió:

Amb tot el sector serveis molt tocat (quan no directament enfonsat). Amb un estat que ha augmentat graciosament la quota per als autònoms. Amb una taxa d’atur que encara es manté molt alta i unes perspectives econòmiques poc engrescadores, el Nadal no es veu vindre amb massa alegria.

Però per la part sanitària, tampoc és que les coses estiguen molt millor. Com que no es pot resistir la situació econòmica, ens veiem obligats a reobrir o a no tancar. I de seguida que ho fem, el nombre de rebrots augmenta, com ho fa el nombre d’hospitalitzats. I hi ha tancaments perimetrals. De manera que els valencians no podem eixir del País (Valencià) mentre que els principatins encara no poden eixir, en molts casos dels seus propis termes municipals.

Però al mateix temps, hi ha la publicitat per tal que viatgem, que anem ací o allà i que ens gastem uns diners que no tenim. Al menys, la majoria de la gent. I si algú els té, veient com han anat les coses fins el moment, se’ls guarda; per si de cas encara en venen de més grosses.

I se’ns anuncia que per a Nadal no ens podrem reunir més de sis persones (deu si som família). Els xiquets encara no està clar si els haurem de comptar o no. O a partir de quina edat. I tenim seny del lladre. Que vol dir que a les dotze de la nit, tothom ha d’estar-se a sa casa si no és per anar a treballar. També s’anuncia que a partir d’ara es faran proves massives a la població per tal de comprovar l’evolució de la pandèmia. Però tampoc es sap a partir d’ara què vol dir exactament.

I no hi haurà desfilades de Reis, ni quasi cap acte a l’aire lliure. Per no afavorir les aglomeracions de gent que puguen afavorir els contagis.

El cas és que ja es veu que serà molt difícil que hi haja una recuperació econòmica i moral per aquestes festes de Nadal. Probablement, una part del fracàs de tot plegat rau en el fet que no tenim una idea clara del què es pretén amb les mesures que es van prenent. En cap moment s’ha explicat amb claredat que si es produeix una determinada situació caldrà prendre unes mesures concretes. Allò que se’n diu, un pla “if-then”. Clar que tampoc no és d’estranyar. Vivim a un país on, després de nou mesos de mesures contra un virus, encara és l’hora que sapiguem qui són els experts que assessoren el ministeri de Sanitat. Ni tan sols si existeixen.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!