Les festes del poble.

“Vila-real és un poble que no li fa falta res”

Així comença una tonada d’aquelles que tan populars són entre els pobles valencians i que continua malparlant de tots els pobles de la contornada. Cada poble té la seua. O més d’una, i tot.

El cas és que Vila-real, malgrat tindre 50000 habitants i un títol de ciutat, continua sent un poble. Gran, si es vol, però poble. I entre les coses que no li faltes, són festes patronals. En té dues. Les del maig, per sant Pasqual, i les de la Mare de Déu de Gràcia, ara pel setembre. Normalment, cada vegada, el poble es col·lapsa un parell de setmanes, perquè es fan bous per la vila, tot està ple de casals de penyes que fan vida allà i també hi ha algunes actuacions musicals.

Però enguany és un any molt diferent. Està el virus que provoca la malaltia. La COVID19. I ja han mort uns quants vilatans, per la seua causa. De manera que al maig es van suspendre les festes. Llavors, estàvem tots confinats i no hi havia dubte. “Ja les farem al setembre”. Deien els més entusiastes de les festes. A Almassora, poble veí que també té dues festes, les del maig per santa Quitèria (per als almassorins LA SANTA) i les de la Mare de Déu del Roser a l’octubre, els entusiastes, deien “ja les farem al octubre”.

Però el cas és que en tot l’estiu no ens hem llevat la pasta de les mans. I els casos no han deixat d’aparèixer. I això ha dut a l’Ajuntament a suspendre les festes. Totes? No. Ha quedat un raconet, com a la Gàl·lia Romana en els temps d’Astèrix. Es mantenen les celebracions religioses.

De manera que el abans d’ahir van baixar a la Mare de Déu des de l’Ermita, a un parell de quilòmetres del poble. I en professó, com mana la tradició. Amb la salvetat que tothom havia de dur careta (la Mare de Déu no) i que no la podien dur a coll amb la peanya com es fa cada any. Ella va anar en cotxe. I la van dur fins l’Església Arxiprestal. Allà s’hi estarà confinada totes les festes, perquè la professó que es feia avui, s’ha substituït per una desfilada claustral.

Ni festival de danses, ni de teatre de carrer, ni cap actuació musical, ni cap alce cultural. Per si de cas el virus ens delma. Però, com diu el regidor de festes, les festes estan suspeses, però les persones que ho desitgen podran, almenys, professar la seua devoció per la nostra moreneta.

Menys mal.

Per a demà dilluns, per exemple, que tocava “menjar-se la xulla”, que tothom sopava al carrer o a la penya amb els amics, serà el primer dia d’escola.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *