Beneficis.

Aquesta setmana que s’acaba avui ha segut la de presentació de resultats de moltes empreses. I entre aquestes, els bancs. Concretament, el Banco de Santander ha presentat uns resultats que no semblen gens bons, com a mínim per a una persona que no té grans coneixements d’economia com jo mateix. En concret, en actualitzar els valors de les seues filials a Polònia i els Estats Units, ha tingut unes pèrdues comptables de més de 10500 milions d’euros.

Al mateix temps, la presidenta de la entitat, Ana Patricia Botín, i el conseller delegat, Jose Antonio Álvarez, han explicat que malgrat les pèrdues, tenen beneficis recurrents. I amb això, podran, una vegada el BCE els alce el vet, repartir dividends als accionistes a compte dels resultats del 2020.

Perquè el BCE ha prohibit, pel què es veu, a les empreses cotitzades i amb pèrdues, repartir dividends a compte dels beneficis als accionistes. Fins i tot, la presidenta anunciava que si no poden repartir dividends, els seus accionistes buscaran alguna inversió alternativa a comprar o mantindre les seues accions.

Clar; el problema que jo tinc és que no dubte que tinguen beneficis recurrents. Que jo entendria que, si no paguen cap interès a aquells que tenen els seus diners dipositats allà i per contra els cobren per qualsevol cosa, des del “manteniment del compte” fins a pagar un rebut domiciliat, d’aquesta activitat obtinguen algun benefici.

Però resulta que les pèrdues venen donades perquè en actualitzar el valor de les filials, aquestes han perdut valor (segons el lliure mercat). I ho han fet en 12600 milions d’euros. Que vol dir que les accions d’aquestes entitats filials ara valen 12600 milions d’euros menys que fa sis mesos.

Però tot plegat, malgrat que les xifres són tremendes, podria ser que el valor en borsa de l’empresa fora tan gran que 10000 milions o 20000 milions fora un petit percentatge del valor total. Per això vaig buscar el valor en borsa del banco de Santander. No sé si aquest valor inclou o no les filials. Però en qualsevol cas, m’ha cridat l’atenció que, des del 2017 fins el 31 de juliol d’enguany, el seu valor en borsa ha baixat dels 88000 fins els 30000 milions d’euros.

No és que no semble massa prudent repartir dividends a compte dels beneficis. És que l’evolució del negoci no sembla massa positiva. A mi no m’ho sembla, però torne a dir que jo d’economia entenc poc més que allò que m’explicaven la gent d’abans: “Si en guanyes deu, procura estalviar-ne vuit. Per si de cas”.  Clar que si, per a que els teus accionistes no s’emprenyen han de repartir diners a compte d’uns beneficis que són pèrdues comptables… podries demanar un préstec; però tampoc li acabe de trobar jo el sentit. A veure si algú que en sàpiga més m’ho pot aclarir, per favor. Gràcies de bestreta.

I el pitjor del cas sembla ser que aquest no és un cas aïllat.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *