Des de la Plana

Josep Usó

10 de juny de 2020
0 comentaris

Detalls d’un desconfinament.

Ens estem desconfinant. Cada dia una mica més. De moment, a partir del dilluns ja estarem, pel que sembla, a la fase 3. Però no serà com en aquella antiga pel·lícula del Spielberg. No hi haurà extraterrestres. Però ja ens podrem ajuntar fins a vint persones. I diu que tornarà el futbol. I podrem anar a la platja. I a córrer. Al teatre, encara està més difícil, perquè es veu que el virus és mala gent i li té més tirada al teatre que al futbol.

I els alumnes, que no es pot dir que han d’aprovar tots però que sí que han de passar de curs, rebran les notes. Les del curs, mentre en va haver i també la valoració d’allò que han fet (o els han fet els professors particulars, pares, amics, germans o que s’han copiat els uns dels altres). Però això sí. Als instituts també hi haurà fortes mesures de seguretat. I només aniran en persona els de segon de batxiller (que s’han de presentar a la selectivitat) i els de quart d’ESO (que acaben etapa i han de decidir què faran el proper curs i on ho faran. I també tornar els llibres de la xarxa de llibres). I de vint en vint, que no es pot passar de fase abans d’hora. La resta, entrega telemàtica de notes.

I després vindrà la selectivitat. Que com les universitats es veu que tenien por, han traspassat aquesta feina als instituts. I ja s’han rebut les instruccions. Llarguíssimes i molt difícils de complir. Perquè als instituts no hi ha molta infraestructura d’aquella que sí que tenen les universitats. I els exàmens s’hauran d’imprimir (no se li val a fotocopiar) quasi a l’instant. I si són d’Història de l’Art, a color. I si no hi ha impressora a color, ja veurem. I hi haurà moviment de professors per a cuidar els exàmens. Els d’un institut, a cuidar a un altre. Dic jo que en grups de menys de vint. I un mateix tribunal, estarà repartit entre diferents centres. De manera que si els alumnes tenen un dubte de, per exemple, Química, és probable que el corrector especialista estiga en un altre centre. I que, quan arribe, ja haja passat molta estona. I hi haurà centres que no tindran selectivitat, però els seus alumnes aniran a un altre centre. Que a hores d’ara encara no està clar quin serà.

I s’ha de preparar una aula per a incidències, per si algú es posa malalt; però els instituts no tenen servei mèdic.

I moltes més possibilitats i tasques que venen explicades en deu documents que donen instruccions múltiples per a organitzar una feinada tremenda. I tot amb careta. I amb tot ben desinfectat.

I un, que ja es va fent escèptic, es pregunta:

Si tots els alumnes passen de curs (excepcions a banda, però poques), perquè no es fa el mateix amb la selectivitat? Al capdavall, és un any excepcional.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!