Des de la Plana

Josep Usó

17 de maig de 2020
0 comentaris

La maror.

Malgrat que el govern de Sánchez du mesos comportant-se amb un autoritarisme innecessari i sovint provocador. Encara que haja declarat un estat d’alarma amb l’únic objectiu, pel què sembla, de treure competències a les comunitats autònomes. Tot i que durant molt temps, massa, va donar un protagonisme excessiu i poc edificant als militars. Considerant que va arribar a desplegar l’exèrcit per tot l’estat. I que es van veure camions militars pels carrers de qualsevol ciutat o poble. Des de Vila-real fins al barri de Gràcia de Barcelona. Malgrat que, mentre tothom estava distret amb els estirabots de la presidenta de la comunidad de Madrid ha signat un contracte per 2100000000 € per a comprar nous blindats lleugers, al temps que molts treballadors encara no han cobrat el ERTO i cada vegada més i més gent es comença a trobar en una situació econòmica propera a la desesperació. Encara que la llei mordassa no només no s’ha derogat sinó que s’ha ampliat. De l’eficàcia, coherència i oportunitat de quasi totes les mesures adoptades per a combatre la pandèmia i la crisi econòmica, no en parlarem.

Amb tot, els veritablement poderosos, els qui es veu que controlen les palanques del poder real, no se l’estimen. Primer, semblava que només eren els rics del barri de Salamanca de Madrid, que es van manifestar, embolcallats amb grans banderes i brandant des de cassoles fins a pals de golf per a fer soroll. I reclamaven llibertat. Ells, que semblaven avesats a fer sempre la seua santa voluntat. Sorprenentment, la policia no els va atonyinar ni els va fer res. Es veu que només els saludava, com a molt. Clar que no eren catalans, però tampoc respectaven les mesures de seguretat, ni res.

Avui però, aquesta mena de protestes, s’han escampat per tota Espanya. I hi ha manifestacions d’aquesta mena a ciutats com Valladolid, Saragossa, Madrid, Salamanca, València… L’extrema dreta i l’espanyolisme més ranci han descobert la feblesa del govern i semblen decidits a enfonsar-lo. I ara, tots els valedors d’aquest govern que s’ha vist superat per la pandèmia, que no sembla decidit a plantejar alguna solució viable per a la crisi econòmica que ja ha arribat, que encara no ha decidit si serà obligatori o no eixir al carrer amb careta a partir de demà, que no té els recolzaments per a prorrogar un estat d’alarma que ja no es creu ningú, no deuen saber què fer.

Segons el seu “argument” si votes el mateix que Vox, eres igual que ells. De manera que haurien de recolzar un estat d’alarma que a la vegada els condemna a ells a la més absoluta irrellevància. I si no ho fan, es farà palesa la inestabilitat d’un govern en minoria absoluta.

Això, sense comptar que, al pas que van les manifestacions de l’extrema dreta, potser el govern actual es pot trobar acorralat abans i tot del dimecres, que és quan s’ha de votar aquest estat d’alarma. Però és que aquest mateix govern encara no ens ha explicat si el què pretén és:

a) Que s’escampe el virus fins que la major part de la població l’hagem patit i funcione la immunitat del ramat.

b) Si es vol tallar de soca arrel la propagació del virus.

c) Si el que es pretén és deixar la pandèmia confinada només en aquelles zones més empestades.

I, sobretot sense tindre en compte que, amb la informació contradictòria i poc fonamentada que s’ha anat donant fins ara, a partir de demà hi haurà molta gent que sembla que eixirà al carrer amb la única idea de tornar al bar com abans del març. I això, per molt que ho hagem de lamentar, no es podrà fer. Ni demà ni d’ací a uns quants dies, com a mínim.

Amb la economia com està, un rebrot que ens obligaria a tornar a la casella d’eixida, resultaria poc menys que fatal. En el millor dels casos.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!