I ara, què farem?

Els mitjans de comunicació, duen setmanes parlant del coronavirus. I molt. Informació n’han donat poca, perquè tampoc n’hi ha tanta. És un virus, només provoca efectes greus en aquelles persones que ja estan afeblides per altres causes o que ja tenen problemes respiratoris, i té un índex de mortalitat, malgrat que és nou per als humans, que no sembla arribar al de la grip de cada any. Però els mitjans de comunicació en continuaven parlant. Per fi, com no podia ser de cap altra manera, el virus s’ha escampat. Fins i tot ens ha arribat a la Plana. Però això també és normal i d’esperar. Cada any, la grip arriba a tot el món. I sempre és un virus nou; una mutació d’algun dels anteriors coneguts. La prevenció consisteix en desenvolupar una vacuna eficient i vacunar, com a mínim, aquelles persones de risc. Malalts, persones grans i aquells que estan en contacte amb molta gent. Per exemple, sanitaris i ensenyants.

El cas és que, gràcies a tots, s’ha desenvolupat una histèria que ens ha dut a acaparar caretes fins exhaurir-les. I, de sobte, ens n’hem adonat que hi ha molts negocis que se’n veuran afectats. Per exemple el turisme. Als de Tenerife, amb 1000 persones confinades a un hotel, els ha enxampat els carnavals. Als valencians, està a punt d’enxampar-los les falles. Només per citar dos exemples.

I, malgrat que la perillositat del virus no sembla greu, ara qualsevol cadena de televisió, qualsevol diari, sembla un monogràfic del coronavirus. I ningú explica que alguns dels virus que provoquen els constipats normals i corrents també són coronavirus. De fet, no expliquen quasi res. Mentre es passen imatges de gent amb careta (les mateixes caretes que no es troben enlloc) algú diu que no cal alarmar-se, però que el virus es va estenent cada vegada més.

Probablement, el millor que es pot fer és ser sensat. Fer vida normal, llavar-se les mans amb certa freqüència, posar el braç davant de la boca si s’esternuda, si es té oportunitat de vacunar-se per a la grip vacunar-se, si un es troba malament anar al metge o, si es creu que els símptomes són compatibles amb el virus, cridar el 112. Però no ens podem quedar tots tancats a casa com si ens assetgés alguna malaltia terrible. I, sobretot, no parlar-ne a tothora. Al capdavall, convivim amb molts bacteris i molts virus que són patògens. Que ens provoquen malalties. I habitualment, no donem massa importància. Només hem de recordar aquelles “passeres de virus” que provoquen una indisposició d’un dia o dos, amb febre, diarrees i malestar general. Quan arriba a una casa, normalment el passen tots. I quan arriba a una escola o un institut, afecta una bona part dels que hi van. I a ningú se li acut posar-se màscares o aïllar els habitants de l’escola.

El problema és que, a hores d’ara, indústries com el turisme es veuran afectades greument per una epidèmia de por. De por i de histèria, fins i tot. I d’altra banda, mentre se’n parla del virus, no es parla d’altres temes. De la crisi terminal de l’agricultura valenciana, per exemple. O dels atropellaments intencionats de vianants a la Meridiana de Barcelona. O de la sostenibilitat d’un model econòmic que tot ho mesura en beneficis econòmics. D’ací a algunes setmanes, ja no en parlarà ningú, del virus. Com ja no se’n parla del de la grip A, que ja s’ha escampat i que cada any ens visita amb alguna de les seues noves mutacions. Però segur que haurem de lamentar les pèrdues que ens va originar una alarma ampliada fins a la histèria.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *