Des de la Plana

Josep Usó

29 de gener de 2020
0 comentaris

La diferència.

Avui, el Molt honorable president Torra ha pres una decisió difícil i sota molta pressió. I al meu parer, l’ha encertada. Convocarà eleccions tan bon punt el pressupost estiga aprovat, abans que el Tribunal Suprem l’inhabilite i sense fer cap trencadís més gran del que ja hi ha amb els seus socis de govern, els d’ERC, que ahir mateix van incomplir els acords que prèviament havien tancat amb ell mateix i el van inhabilitat com a diputat.

La vàlua d’una persona es posa de manifest quan ha de prendre decisions difícils en condicions molt complicades. I ell ha consensuat les passes a fer amb el MH president Puigdemont. I això és molt important, perquè tal i com estan les coses, sembla que la Generalitat, el govern de dins, està liquidat i quedarà reduït a una mena de gestoria. Al capdavall, el que sembla que prevaldrà serà el govern exterior, lluny de l’abast d’Espanya, per molt que li pese.

Malgrat tot, continua sent molt important mantindre la majoria independentista al Parlament. I una majoria clarament independentista. Darrerament, ERC ha fet moltes passes com a mínim dubtoses. Però d’allò que n’estaven tan cofois encara no fa ni quinze dies, d’allò de la taula de negociació, ja només en resten les cendres. I, tal i com ha maniobrat el MH president Torra, si no hi ha reunions, serà a causa de l’altra banda.

I ha pres la decisió amb discreció. Qui no s’havia d’assabentar de res fins el darrer moment, no en sabia res cinc minuts abans de la seua compareixença.

I crec que sé per quina raó ho ha pogut fer. Més enllà de tindre persones de confiança al seu voltant que el puguen assessorar en un moment com aquest i fer-ho encertadament, sembla que la decisió l’ha presa ell mateix, en contra de molts dels consells, i d’acord amb el MH president Puigdemont.

I ho ha pogut fer perquè és una persona amb ofici i benefici, que en diem a la Plana. Ha aterrat a la política circumstancialment, de la mateixa manera que ho va fer en el seu dia el president Puigdemont. Abans era editor. O havia treballat per altres editorials. Per contra, molts dels personatges que tenen càrrecs institucionals, mai han treballat fora de la política. Tota la seua experiència laboral ha segut dins d’unes estructures jerarquitzades i molt ineficients, els partits polítics, on el principal mèrit per ascendir sembla que consisteix en agradar als qui manen per tal que et promocionen cap amunt i et proporcionen un càrrec, des de regidor fins a president, que et permeta viure dignament.

Si una persona ha arribat a una edat relativament elevada, quaranta anys o més, sense haver fet mai res més que “ser un home de partit”, a disposició del partit i dels qui hi remenen les cireres, no és lliure per a plegar i marxar si les coses es posen difícils. No té on anar. No sap fer res més. Per tant, per aconseguir un sou cada mes, ha de combregar amb allò que es diga en cada moment “des de dalt”. Tant és que avui es diga blanc i demà es diga negre. Has de combregar amb el discurs del partit perquè en depèn el seu sou. Tal vegada per aquesta raó hi ha qui ha d’afirmar solemnement moltes vegades que és molt independentista i hi ha qui no ho diu gairebé mai. Per això hi ha qui manté algunes idees immutables amb el pas dels anys mentre d’altres van canviant el seu discurs a mesura que els interessos dels qui tenen potestat per a deixar-lo sense sou d’avui per a demà van canviant. Per això hi ha qui continua ancorat en un discurs arnat segons el qual els comunistes són d’esquerres i els empresaris de dretes. Per això hi ha qui es diu revolucionari però sempre defuig els conflictes que li poden amenaçar el sou mentre que altres no diuen res, però continuen tallant la Meridiana.

El president Torra, si deixa de ser president, continuarà guanyant-se la vida dignament fora de la política, a Espanya o a qualsevol altre lloc. És el que feia abans. Per contra, molts polítics d’allò que coneixem com “la classe política” no ho podrien fer. Per això ell pot defensar dignament uns ideals, i mantindre la seua posició mentre que altres no poden.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!