Des de la Plana

Josep Usó

3 de gener de 2020
0 comentaris

Tirar pel dret.

Pel que es veu, els veritables poders de l’Estat Espanyol han esgotat la seua paciència. I han decidit tirar pel dret. Ja fa molt temps, de fet ja fa anys, que no els ixen els comptes. Ells havien preparat un sistema mitjançant el qual hi hauria dos partits que s’alternarien en el poder. Per a ells, la Democràcia es veu que és votar blau o roig, com passava fa molts anys al Paraguai. I dels dos partits, un era més proper al poder que l’altre, que era tolerat només per a manar una mica de tant en tant; però tampoc massa. I així anaven passant els anys. Plàcidament.

I de sobte, els catalans, que col·laboraven joiosos en aquest sistema es veu que se’n cansen i demanen un nou estatut. Això, els poders s’ho van prendre com una ofensa intolerable. I no la van tolerar. Van deixar el nou estatut en poc més que no res. I ho van fer amb la complicitat d’aquells del partit que era tolerat. Sorprenentment, els catalans no es van fer enrere, sinó que van plantejar un desafiament sobiranista en tota regla. I l’Estat ha fet tant com ha pogut per esclafar-lo. De fet, encara ho fa. Ara mateix, reté presos polítics en contra de la decisió del TJUE. O ordres de recerca en contra d’eurodiputats electes. Per no parlar dels milers d’atonyinats, dels ulls buidats, dels detinguts sota acusacions delirants o, per estirar el fil, de les víctimes dels atemptats del 17 d’agost del 2017, que encara esperen saber a qui obeïa el cap de l’escamot de terroristes.

Finalment, els del partit al què deixaven manar de tant en tant, per a poder tornar a manar, s’han aliat amb un partit menor. els comunistes. És clar que aquests “comunistes” ni ho són ni molt menys. Semblen més una colla de pretesos intel·lectuals amb moltes frases fetes i llocs comuns. Però es veu que el difunt inspirador del règim del 78 va deixar dues línies clares. España una d’una banda, I els comunistes no poden manar, dues. Per acabar-ho d’adobar, com el partit que vol manar no acaba de tindre prou diputats, necessita l’abstenció d’un partit que figura que és independentista. I just quan ho aconsegueix, mentre els catalans ploren perquè la premsa internacional creu que el problema entre Catalunya i Espanya ja està mig resolt, arriba un òrgan administratiu i diu que inhabilita el president Torra. I de passada, afirma que Oriol Junqueras ni és eurodiputat ni tes. I que qui són eixos del TSJE per a dir-los a ells el què poden fer o deixar de fer. Per entendre’ns, com aquell ex-president espanyol que afirmava que qui era ningú per a dir-li a ell si es podia beure una copa d’alcohol o no abans de conduir. Com si ell no sabés què podia i què no podia fer. I deu de ser veritat, perquè ara fa poc, a la seua dona, que va ser alcaldessa de Madrid, un tribunal la va absoldre per vendre pisos de protecció oficial a un fons voltor amb uns guanys personals més que sospitosos. Per exemple.

Total. Que ara que venen els Reixos (com ho diem a la Plana) ens han deixat amb la investidura del president interí més que a l’aire. I els portaveus del poder, aquella premsa que sempre sembla enfadada amb tothom, bramant com a bojos. Quasi com si s’acabés el món.

Ja es veu que seria molt millor parlar de totes les coses, discutir-les civilitzadament. Arribar a acords, complir-los i practicar allò que en el deport anomenen “fair play”. Però els poders de l’Estat semblen ser de guanyar sempre a qualsevol preu. I si es pot lesionar a l’adversari, millor. El problema d’aquesta tàctica és que, si perds, perds molt. De fet, ho perds tot. Ara veurem demà què fa el partit que vol tindre un president a Madrid al Parlament de Catalunya. Segons què faça, continuarà el partit o no. I si no, se’n convocarà un altre. Jo ja ho he dit moltes vegades. Enguany, sant Pasqual cau en diumenge. El vint-i-set de maig. Per proposar una data.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!