Des de la Plana

Josep Usó

28 de desembre de 2019
0 comentaris

El dia dels innocents.

Justament avui és el dia dels Innocents. I més enllà de la celebració religiosa, que mai ha segut gaire engrescadora, hi ha la tradició de fer les innocentades, que es diuen a la Plana, o llufes, que diuen al Principat. De totes elles, la més famosa, tot i que mai l’he vista posar en pràctica, és aquella de penjar una figureta retallada de paper a l’esquena d’algú.

Ja fa anys, els mitjans de comunicació es van afegir a la moda de fer aquestes bromes i començaven a aparèixer notícies falses. Que l’endemà eren puntualment desmentides, tot recordant la festivitat dels sants innocents. Aixi, aquella infraestructura que mai es feia, s’annunciava a mig executar just en aquesta data. De tant en tant, però, alguna notícia que es produïa per al vint-i-huit de desembre, era verdadera, tot i que no ho semblava. Així, el 1993, tal dia com avui va esclatar el cas Banesto i es va anunciar la intervenció del banc. A mitja vesprada, encara hi havia qui defensava amb vehemència que era una noticia falsa. Enguany, que jo sàpiga, d’aquestes no n’ha aparegut cap. De les què són certes, vull dir. Ahir sí. Ahir van alliberar a dos dels detinguts a la operació “Judas” amb una fiança ridícula per a un cas de terrorisme. Però ni ahir ni avui, cap dels mitjans que fa tres mesos van donar per certa la noticia, cap dels “periodistes” que van arribar a afirmar que aquestes persones disposaven d’explosius a sa casa, que tenien plans per atemptar contra vinga objectius, que tenien plànols d’ací i d’allà… Ni tampoc tots els que figura que són persones serioses i que llavors van donar credibilitat total a una història que semblava més i més inversemblant a mesura que s¡anava coneixent; cap d’aquests mitjans ni d’aquestes persones ha eixit a dir que aquella era una notícia falsa. De demanar disculpes, ja ni en parlem. I de demanar perdó, què voleu que us diga. Però sí; pel que es veu, tota aquella operació  va ser una innocentada, per entendre’ns. Com a conseqüència d’aquesta “broma pesada”, cinc persones s’han passat tres mesos tancats a la presó. I dos més, encara hi són. No sé si demà els deixaran anar amb una explicació que tot era per donar versemblança a una història de ficció.

També és cert que el president Ximo Puig ha reiterat aquesta setmana que l’AP 7 fins a Tarragona serà gratuïta a partir del dia 1 de gener. D’això ja en parlarem, si s’escau, la setmana que ve. Perquè això sí que serà per a veure-ho.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!