El engobe.

En ceràmica, a la indústria del taulellet, s’anomena engobe a una capa fina que es posa entre l’escaldat (la peça pròpiament dita i l’esmalt. S’utilitza en aquelles peces que són de pasta roja, per tal de fer-les semblar blanques abans d’esmaltar-les. Bàsicament, ha de complir dues condicions: ha de ser opac, per tal que no deixe passar res del color roig de l’escaldat; i també, quan es cou, ha de tindre color blanc. Així, es pot aconseguir, aproximadament, esmaltar un taulell que no siga de pasta blanca com si ho fora.

Doncs els partits espanyols sembla que han decidit posar-se un engobe. D’una banda, per a Catalunya i per als catalans no tenen cap mena de proposta, tret de repressió, insults, prohibicions i retallades de tota mena. I ara que hi haurà eleccions, no tenen massa clares les seues opccions, a casa nostra. D’altra banda, el PP, el PSOE i Ciudadanos són els qui avalen el 155 i tant com faça falta per aconseguir la rendició dels catalans. Però ells mateixos s’han posat dins la galleda. Han d’anar a eleccions entre finals d’abril i finals de maig. A les municipals, a les autonòmiques del País Valencià i a les Illes i a les europees. Si ens ho mirem amb calma i serenitat, les seues propostes són molt poc engrescadores. I encara més si tenim en compte que al PP li continuen gotejant els imputats i condemnats de tota mena. Al PSOE estan a punt de començar a caure’ls una cosa semblant a compte del desgavell d’Andalusia i Ciudadanos no té res de res per oferir. A tall d’exemple, el cap de llista per València a les autonòmiques és Toni Cantó. Podem, per la seua banda, sembla que ha patit l’efecte terròs de sucre submergit en aigua bollint i ja no sembla capaç de res. Ni tan sols de dur la contrària.

I es veu que la maquinària de l’Estat ha ordit un pla. Vist el perfil deplorable dels candidats de tots aquests partits, els ha posat al darrere d’un engobe: VOX. Aquest partit, que aprofita per a fer campanya des de fa mesos a compte del judici contra els presos polítics catalans, està clar que és feixista sense cap mena de complex. Amb alegria. De manera que això permet a alguns, especialment al PSOE, fer una campanya miserable amb “l’argument”, nosaltres som el mal menor.

Però aquesta afirmació ni tan sols és certa. De fet, molts dels candidats de VOX ja ho han segut del PP, o de Ciudadanos, o fins i tot del mateix PSOE. L’únic que es pretén amb aquesta campanya és enganyar i fer creure que ells seran el fre d’alguna cosa dolenta. Però ja fa molts mesos, que els mateixos que ara es presenten davant dels ciutadans com a garants de “barrar el pas al feixisme”, quan n’han tingut ocasió han avalat la repressió més bèstia. I ara pretenen enganyar-nos. Com si els ciutadans fóssim necis. Com si no els coneguérem. “Som el mal menor. Voteu-nos a nosaltres”.

Disculpeu-nos, però ja us coneixem bé. No cal que us escarrasseu fent campanyes falses. Ja heu actuat, els darrers anys. I sou els mateixos. Ni tan sols heu canviat ningú de les llistes. Els mateixos mentiders que encara voleu fer creure que teniu alguna mena de principi. Encara que, segurament, sí que en teniu un, de principi. Continuar vivint bé del sou públic sense haver de treballar. Com ja fa tants i tants anys que veniu fent. En el vostre cas, l’escaldat és molt roig. I l’engobe no és prou opac ni cou prou blanc. Es transparenta el color de baix i l’efecte sobre l’esmalt és molt lleig. No pot tapar-vos les vergonyes. També es podria dir que “se us veu el llautó”.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *