Tercera setmana de vaga.

Aquesta és la tercera setmana de vaga del personal de neteja de més de vuitanta instituts d’ensenyament secundari del País Valencià. I amb tant temps sense netejar, ja s’acumula molta porqueria. Malgrat els serveis mínims i malgrat la bona voluntat dels afectats.

El cas és, però, que l’empresa Limpiezas Raspeig continua sense pagar les seues treballadores i aquestes continuen fent la vaga. Si ens aturem un instant a pensar, quina altra opcció els queda?

Amb el temps, però, van ocorrent altres coses. De moment, avui un equip de Àpunt ha visitat alguns instituts de la Plana, com el Botànic Cavanilles de la Vall i el Francesc Tàrrega de Vila-real.

I, quin miracle. Tan bon punt la vaga ha aparegut a les pantalles d’aquells que encara miren la televisió o s’han escampat per les xarxes socials, han començat a passar coses. Avui mateix, s’ha convocat als directors dels instituts afectats a la Direcció Territorial d’Educació, Investigació, Cultura i Esport a Castelló. I allà se’ls ha dit que la culpa que els instituts estiguen bruts és, justament, dels equips directius. Perquè no obliguen les netejadores a complir els serveis mínims. Tal qual. Aquests equips directius ni contracten ni tenen cap mena de relació laboral sobre el personal de neteja. Aquest personal treballa per a una empresa externa (perquè en el seu dia es va decidir que els serveis era millor externalitzar-los, que vol dir privatitzar-los). I aquesta empresa la contracta la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

Però, pel què sembla, la esmentada Conselleria, no és ningú. Ja fa temps es va dir que, quan es va signar el contracte, l’empresa Limpiezas Raspeig ja arrossegava problemes que feien previsible que hi hagués els problemes que ara hi ha. I tot i això es va signar el contracte. Però els contractes no els signa cap institució. Algú, alguna persona seria la què va decidir que el contracte amb aquella empresa era el més adequat. I va triar només el preu més baix, sense comptar que era, segurament, una proposta temerària. D’aquelles que feien les empreses que s’adjudicaven obra pública en la època del PP, i després pactaven augments de preu exagerats que es partien amb els polítics corruptes.

I el cas és que ningú de l’Administració s’ha responsabilitzat d’aquesta errada monumental. I, com ara venen eleccions, de sobte s’han adonat que aquest conflicte els pot fer molt de mal. I s’han posat en marxa. De moment, s’han espolsat qualsevol responsabilitat i l’han enviada als directors dels instituts. Dels directors en amunt no n’hi ha cap, de responsable. En aquest sector ningú té cap mena de culpa. Que n’hi ha molts que són càrrecs polítics, no funcionaris com els directors. I alguns càrrecs polítics de la nostra administració s’assemblen massa als que teníem amb el PP. D’aquells que a l’hora de cobrar no tenen cap problema, però a l’hora d’assumir responsabilitats són molt bons desviant-les cap a qualsevol.

Mentre, els instituts es van omplint de porqueria, entre els alumnes i els professors comencen a aparèixer les primeres baixes laborals a causa d’al·lèrgies, i pares i alumnes es comencen a mobilitzar. I el vint-i-vuit d’abril a tocar, mentre Ximo Puig exhibeix el seu somriure sense trellat. Quin encert, amb el canvi de data de les eleccions. Encara aconseguirà fer possible la tornada del PP.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *