La vaga.

Recorde la meua primera vaga. Jo devia tindre set anys i era el primer any que anava a l’escola dels grans. Abans havia anat a un parvulari, públic, que sempre es va conèixer com “L’escola dels cagons”. Fins que el van tancar. Ara són oficines municipals i una petita plaça. Franco encara vivia, que eren els anys seixanta. El cas és que es veu que aquella escola no es netejava. I els mestres van decidir protestar. I, només hi arribàvem, deixàvem la bossa a la classe i ens en anàvem al pati. I a l’hora de tornar cap a casa, recollíem la bossa i au! Cap a casa.

El segon dia, ma mare va descobrir que passava alguna cosa, perquè a les cinc de la matinada jo ja estava preguntant a quina hora havia d’anar-me’n a l’escola. Tant d’interès no era normal. El cas és que aquell paradís només va durar tres dies. El quart ja vam recomençar amb les classes normals i corrents. Es degué tornar a netejar. La veritat és que no es notava massa, perquè l’edifici, fet en ple franquisme, era d’una qualitat ínfima. Per exemple, el terra era de taulell sense esmaltar i sempre estava ple de pols Ja fa anys que l’han hagut d’assolar per a fer-lo nou.

Ara mateix, però, està a punt de començar una altra vaga, com a mínim als instituts de secundària de mig País Valencià. I torna a ser per un problema de neteja. Resulta que la neteja es contracta amb empreses privades. No fa massa anys, el personal de neteja depenia directament de la Conselleria, però els governants del PP ho van decidir subcontractar. Igual com les ITV, la Sanitat que van poder i tot i més. El cas és que cada any hi ha una empresa diferent. Però adquireix el compromís de contractar les mateixes treballadores. Com a mínim, a l’institut on jo treballe, són totes dones. I aquest dilluns, començaran una vaga indefinida. Perquè l’empresa que té el contracte de neteja, no els paga des del mes de novembre.

De manera que aquestes persones duen treballant quasi tres mesos sense cobrar. I  es veu que no podin fer la vaga abans perquè encara no els devien tres mesos de sou (i la paga extraordinària de Nadal). La veritat és que fins ahir mateix, no es notava en res que estigueren treballant sense cobrar. Però com tot arriba, aquest dilluns ja no es netejaran els instituts. Només hi haurà serveis mínims (els banys i poc més).

No deixa de resultar curiós que també les empreses que accedeixen als contractes amb la Generalitat, estiguen avesades a aquesta mena de “negocis”. Perquè sembla que Conselleria sí que li paga a l’empresa, però l’empresa no paga als treballadors. Ni que la legislació permeta que no es puguen prendre mesures dràstiques fins que hagen passat tres mesos. Al capdavall, estem parlant de treballadors que han hagut de passar el Nadal i el que duem d’any sense cobrar. I al País Valencià, amb el què es paga i els sous que hi ha, no anem ningú sobrats de diners. Bé; pel què sembla, E. Zaplana sí que en té. I llibertat, també; que diu que el van alliberar de matinada per estalviar-li les fotos. Quina barra! Com Narcís Serra, per esmentar-ne un altre, que també l’han absolt per enfonsar Caixa Catalunya adjudicant-se un sou estratosfèric. O Blasco, que ja té el tercer grau.

Com més va, més es veu que hi ha massa podrimer. I si hem de tallar fins arribar a la carn sana, allò que en Sanitat diuen desbridar), pot ser no quede res. I si no ho fem, el podrimer ens ofegarà. Elecció dura, però inevitable.

Mols ànims a les treballadores de la neteja de la Conselleria. Per cert, que l’empresa es diu Limpiezas Raspeig, SL. I diu que cerquen la excel·lència. Literalment.

 

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *