Des de la Plana

Josep Usó

1 de febrer de 2019
0 comentaris

Ara ha fet anys.

Ara fa tot just una setmana, el 25 de gener, va fer anys que les tropes soviètiques varen alliberar el camp d’extermini d’Auschwitz, en el sud de Polònia, relativament prop de la ciutat de Kraków (Cracòvia). Justament per aquesta raó, el dia 27 de gener es commemora el dia internacional en memòria de les víctimes de l’Holocaust (La Shoá, en Hebreu). No coincideix amb el 25 de gener perquè els jueus ja tenien alguna altra commemoració aquell mateix dia. També cal recordar que en aquells camps hi van morir moltes més persones, a més a més de jueus: entre d’altres, gitanos, dissidents polítics, membres dels col·lectius LGTB, retardats mentals i presoners de guerra de totes procedències.

Casualment, aquell mateix dia em vaig assabentar, gràcies a l’amic Vicent Fausto que, al camp d’extermini de Mauthausen, situat en l’actual Àustria, hi van morir nou deportats de Vila-real. I jo no me n’havia assabentat mai de res.

Justament aquesta mateixa setmana, he anat a Cortes de Arenós i he descobert que d’allà també hi va morir un deportat; al mateix camp de Mauthausen, on hi van anar a parar milers de exiliats espanyols que, amb la desfeta de la República, van ser enxampats per la gran guerra a França. Es van embarcar en la Resistència i van caure presoners.

Penge ací un enllaç amb els seus noms per si algú encara se’n recorda, d’ells.

Però el cas és que a Cortes, al seu mort li han alçat un monument. I ja fa vint anys, que està allà. Per contra, a Vila-real, no hi ha res que recorde aquests nou morts. Al cementiri sí que hi ha un monument a les víctimes de la tragèdia del cine “La luz“, per exemple. Al Poble, com li diem molts dels qui som d’ací, s’estimen més fer altra mena de commemoracions. Per exemple: no fa gaire es va fer una “jura de bandera civil”. I hi va haver moltes persones que van participar. I van jurar fidelitat a una bandera. La mateixa que, canviant l’escut només, fou la què va enviar aquells presoners a la mort, entre el 1941 i el 1945.

M’ha semblat una qüestió de prioritats. Perquè Vila-real té uns 50000 habitants i Cortes no arriba als 400.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!