A pagar els plats trencats, els de sempre.

Quan a Brasil encara no duen ni una setmana del nou govern populista de Bolsonaro, ja han trobat un bon culpable de tots els mals que, segons ells, els afecten. la culpa la tenen els ensenyants. Un diputat de la nova majoria, casualment fill del propi Bolsonaro, ja ha amenaçat indicant que hi ha matèries que no s’hauran d’esmentar: llengües estrangeres, feminisme… Perquè el nou responsable d’educació creu que això és adoctrinar, segrestar la voluntat de les persones i tant com vulgueu trobar.

Per descomptat, els professors, tots ells, ja passen a ser sospitosos de voler manipular voluntats, consciències, d’enganyar i de ves a saber quantes coses més.

Per descomptat, ni han dit ni diran tampoc, res en contra d’aquells que “ensenyen” religions. Perquè aquestes, a diferència de les Ciències, no tenen cap mena de base sòlida de cap tipus. I a més a més, sempre acaben oferint el premi d’una altra vida en la qual les persones tindran la oportunitat de viure molt millor que en aquesta.

L’educació i l’ensenyament sempre són les víctimes en qualsevol règim autoritari. Només hem de recordar les grans purgues de mestres i professors de tots els nivells que es van dur a terme a l’Alemanya nazi, a la Itàlia feixista o a l’Espanya franquista. O als règims dictatorials de Xile o Argentina, també.

Si l’ensenyament és de qualitat, llavors un percentatge important dels alumnes arribarà a pensar per ell mateix. I això farà del tot impossible que se’ls puga enganyar amb les  mentides impossibles amb les quals els governants autoritaris enganyen els habitants dels seus països.

A tall d’exemple, podem recordar les armes de destrucció massiva de l’Iraq quan un tal JM Aznar jurava que existien, l’autoria d’ETA dels atemptats als trens de rodalia a Madrid, obra del mateix mentider, o la presumpta història segons la qual els immigrants que arriben a Europa venen a furtar a feina als nadius. O els serveis de la Sanitat. Aquesta està més estesa i arriba fins els EUA, o s’acusa als immigrants quasi d’enfonsar el país. Mentre, aquests mateixos personatges que menteixen i fan combregar tot aquell que els ho permet amb rodes de molí, roben tant com poden: El senyor Aznar, ara té la seua esposa acusada de malvendre més de mil habitatges de protecció oficial a un fons voltor. El senyor Trump sembla que ha fet els diners que ha fet enganyant tot aquell que ha pogut. Des de l’administració fins els seus clients. I sovint, els mateixos que acusen els immigrants (els més febles de la societat) de tot allò que volen, són els qui els mantenen en ocupacions en règim d’esclavatge per a fer les feines més dures i més mal pagades. Des de recollida de fruita amb jornades duríssimes i sous de veritable misèria fins a prostitució. Per no fer esment de l’ex-president dels EUA, senyor Bush, que es veu que era l’administrador dels bens al seu país de la família Bin Laden.

I qui és el culpable, de tot? Els ensenyants. Perquè el saber fa lliures. I tots aquests personatges, que són tan pobres que només tenen diners, saben que amb un poble lliure no trobarien cap manera de sobreviure. Per això no es poden permetre un sistema educatiu de qualitat. I fan tant com poden per destrossar-lo. Només poden viure envoltats d’ignorants.

Ves per on, qui ho havia de dir, que estudiar i aprendre podia ser una tasca revolucionària?

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *