Des de la Plana

Josep Usó

5 de setembre de 2018
2 comentaris

Claredat d’idees.

Ahir la Policia Nacional va identificar el representant de Plataforma per la Llengua quan va anar al centre de salut on una ginecòloga havia amenaçat una pacient amb no atendre-la si li parlava en Valencià. El gest és molt eloqüent. De feixistes amb banderes feixistes no n’identifiquen mai cap. Serà que no els preocupen.

Però el cas és que, mentre al País Valencià hi ha molta gent preocupada per dir-li al país Comunitat (valenciana, no de veïns ni de regants) o per si el Valencià és o deixa de ser la “nostra llengua” o per si ens hem de deixar arrossegar per les iniciatives dels veïns del nord (els del Principat), els de l’Altiplà tenen molt clar quin és el nostre país i quin el seu. Per això, cada vegada que poden, ens ataquen per allà on saben que poden fer mal. Per la llengua, que ens identifica a la perfecció.

És trist que ells sàpiguen qui som i, per contra, molts de nosaltres, no. Cal que ens espavilem, que ja fa molts anys que paguem molt a canvi de res. I si ens queixem, encara ens ve la Bonig a amenaçar-nos. O la Policia Nacional a identificar-nos. O qualsevol xitxarel·lo, ginecòloga o no, a decidir com podem o no podem parlar. A casa nostra.

  1. Vosté te el dret i obligació de saber el castellà i valencià. Sort nostra de tenir dues llengues. I si l’altra persona que està intentant comunicar-se amb nosaltres te la mala sort de nomes conèixer una sola llengua, doncs deu apareixer un valor que es diu educacio per part nosra, doncs nosaltres coneixem les dues llengues oficials a la Comunitat Valenciana.

    1. Quan un va a treballar a algun lloc on hi ha dues llengües oficials, és molt raonable que al menys les entenga les dues. I, en qualsevol cas, no pot obligar a ningú a parlar amb una només. Especialment en el cas de la Sanitat, on els pacients sempre estan nerviosos. Modestament, pense que parlar d’educació per part nostra en canviar de llengua està fora de lloc. Com a mínim, hauria de ser simètric. Cap de les llengües que jo parle o entenc, millor o pitjor (bastants mes de dues) la considere maleducada. Ni als seus parlants tampoc.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!