Des de la Plana

Josep Usó

31 de juliol de 2018
0 comentaris

I ara, una de Religió.

Justament ahir, trenta de juliol, van arribar les instruccions. A trenta de juliol, està tancada la matrícula dels alumnes, estan tancats els grups, les plantilles de professorat i estan els horaris molt avançats. Acabats no, perquè els membres dels equips directius de molts instituts s’enduen feina per a fer a casa en el mes d’agost.
Però ahir, a despit de tot això, van arribar les instruccions. I l’institut, tots els instituts valencians de fet, hauran d’oferir la Religió Catòlica, apostòlica i romana (la única que és vertadera, com sap tothom) com assignatura optativa per als alumnes de segon curs de Batxillerat. Això vol dir que, si un alumne vol anar a la Universitat i estudiar, pose per cas Medicina, podrà escollir entre la Biologia o la Religió. O entre la Química i la Religió. Perquè uns quants jutges, que s’han reunit primer i pronunciat després a un organisme que s’anomena Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJV per les sigles) així ho han decidit. De fet, es veu que ni tan sols els ho havia demanat ningú, però ells han decidit que aquesta és la millor opció per a tots.
De manera que el proper curs oferirem Religió Catòlica… (la única que és vertadera, com sap tothom) als alumnes que es preparen per anar a la Selectivitat. També resulta que l’assignatura en qüestió, que sí que comptarà com a curricular i la seua nota ponderarà, no tindrà examen en Selectivitat (de moment). Diu que no ha comptat mai, i que ara tampoc.
Considerant que la manera per la qual els professors de Religió Catòlica… (la única que és vertadera, com sap tothom) aconsegueixen tindre alumnes en l’ensenyament secundari és posar notes molt inflades, supose que ara també ho faran. I que alguns alumnes, pensaran que si aquesta tria els garanteix un 10 sense haver de fer cap esforç, i tampoc s’han d’examinar en Selectivitat, doncs millor.
Els problemes els tindran quan descobresquen que a la Universitat igual no es valoren els coneixements de Religió (de qualsevol) per a estudiar Medicina, o Física o Química o Biologia. Però això tindria una solució. El mateix tribunal (superior) podria obligar a les universitats a oferir aquesta interessantíssima assignatura (amb Franco ja n’hi havia. La varen eliminar, juntament amb la Formación del Espíritu Nacional i la Gimnàsia, en els anys setanta, aprofitant la mort física del dictador). Finalment, però, caldria veure qui és el qui està disposat a ser atès per un metge amb molts estudis de Religió a canvi de no fer-ne de Química o de Biologia. O advocat, o químic o qualsevol altre ofici.
Perquè si aquesta decisió us sembla relativament assenyada, imagineu-vos que crideu a un lampista perquè us perd una aixeta i el qui arriba en sap molt de l’Antic Testament (perquè ha fet sempre la tria correcta d’assignatures: la què li garanteix la nota més alta). És fàcil que pretenga que li reseu a santa Claus (angleses), patró de les fuites d’aigua en lloc de reparar l’averia.
Doncs això. No es tracta d’un serp d’estiu. És cert. Tan cert com que, a l’institut on jo hi treballe, la oferirem en competència amb la Química. Si Avogadro, Van’t Hoff, Arrhenius, Schrödinger, Einstein o Werner alçaren el cap, no sabrien què dir. Com a mínim, els qui volem ensenyar Química, podrem parlar de sant Alberto Magno, patró de la Indústria Química Espanyola.
Per part dels responsables suprems de la Conselleria, segurament caldria haver demanat una miqueta de dignitat, però es veu que a finals de juliol, ja està tot tancat. Per vacances. De fet, hi ha rebombori perquè a unes quantes escoles es vol oferir (i m’imagine que es farà) Religió Islàmica. I els pares han posat el crit al Cel. Veges per què, si duen ensenyant-los Religió Catòlica… (la única que és vertadera, com sap tothom) als seus fills i abans a ells i no han dit res.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!