Des de la Plana

Josep Usó

9 de maig de 2018
2 comentaris

Les “altres medicines”.

Aquest curs, la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esports de la Generalitat Valenciana (sempre és un nom molt llarg per a menys diners dels que caldrien) ha proporcionat fons per tal que els diferents departaments didàctics amplien els seus fons bibliogràfics. Que vol dir que han donat diners per tal que comprem llibres. Aprofitant aquesta feliç avinentesa, el departament de Física i Química del nostre institut n’ha comprat uns quants. I un d’ells és “Medicina sin engaños” del doctor JM Mulet. Destino, 2015 (del grup Planeta).

El cas és que allà, d’una manera molt amena es passa revista a tota mena de “teràpies alternatives”. La primera part del llibre, però, està dedicada a la Medicina. Des del començament, abans de l’adopció del Mètode Científic, fins l’actualitat. I també s’explica per quines raons les multinacionals farmacèutiques actuen com ho fan. I quines són les dificultats per a desenvolupar una nova molècula que tinga activitat terapèutica. I dels efectes secundaris. I de com, alguns d’aquests efectes indesitjats, es poden aprofitar per altra mena de tractaments.

També dóna unes sòlides raons per les quals hi ha gent que desconfia de la Medicina.

Després d’aquesta primera part, ve un extens repàs a moltes d’aquelles teràpies que prometen curacions per a tota mena de malalties. N’hi ha que són francament absurdes; però el més curiós és que totes elles tenen adeptes, fidels seguidors i personatges o empreses que se n’aprofiten econòmicament d’uns tractaments que, en el millor dels casos no tenen cap efecte. Són mers placebo. De pràcticament totes descriu els orígens, que solen ser molt més recents del què suggereix el nom.

Per fi, acaba donant un decàleg per tal d’evitar caure en males mans en cas de malaltia. Algunes de les normes que apareixen allà, són tan evidents que sembla mentida que molta gent no les faça servir.

Per exemple, la primera. Si et fa mal alguna cosa, ves al metge. Però és que hi ha gent que no ho fa. Recorde jo que ma mare, que al Cel siga, no volia anar al metge “perquè segur que em traurà alguna cosa”. Tot i que, quan ja era gran i s’havia de prendre una medicació considerable, es queixava de que “aquest metge sempre em recepta el mateix”. Val a dir que el seu metge de capçalera la va aconseguir mantindre estabilitzada i amb bona qualitat de vida al llarg de bastants anys.

Altres consells són els mateixos que ens permetrien evitar les estafes en altres àmbits. Si una teràpia serveix per a tot, només l’aplica un “terapeuta” perquè el món li té enveja i, a més a més, és cara, és gairebé segur que no curarà res.

Pel camí, una referència a aquells que darrerament s’oposen a la vacunació amb diversos arguments sense cap pes. Ací només citar un detall. Al meu poble, quan jo era menut, hi havia un metge, amb força prestigi, que no era partidari de les vacunes. O, com a mínim, de certes vacunes. En particular de la de la Poliomielitis. De la meua edat, va haver set xiquets (i xiquetes) que la van patir. Tots ells eren pacients d’aquest metge concret. I a mi, que em feien molta por les injeccions, em va resultar molt gratificant la triple vírica perquè es donava per via oral, embeguda en un terrosset de sucre.

En resum. Una lectura recomanable, si voleu saber fins a quin punt la imaginació de persones sense cap formació científica és capaç de generar tractaments sense sentit amb la finalitat d’aconseguir beneficis econòmics. En alguns casos a canvi de la salut, o fins i tot la vida, dels incauts que se’n refien.

  1. Molts arguments que presenten els “esceptics” a les “altres medicines” són mers prejudicis vistos des d’una atalaia suposadament supremacista envers els altres… talment com feia el sant tribunal de la Inquisició a ca nostra no fa gaires decades.
    La mateixa afirmació dit pels estaments oficials/oficialistes: “uns tractaments que, en el millor dels casos no tenen cap efecte. Són mers placebo”, afirma que algunes d’aquestes “altres medicines” actúen de manera positiva [curativa] sobre alguna persona… Talment com actúen alguns placebos amb segons quins pacients [recordem que no hi han malalties, sinó malalts…].

    Farien bé les autoritats valencianes abans de muntar una croada contra les anomenades “pseudo-ciències”, fesin un cop d’ull a la història (del primer quart del segle XX a la desfeta de la República) dels nombrosos exemples de metges [amb titulació “oficial] o de persones sense “coneixements científics” [sic] que van practicar -i van fer-ne apología mitjançant la cura de nombrosos malalts- les medicines que ara anomenarien “alternatives” (naturoterapia, homeopatía, trofoterapia…). “Alternatives” al nostre país, clar, ja que a altres -com Alemanya o el Regne Unit- aquests tractaments són dins la Seguretat Social, i no mereixen l’escarni per part d’alguns que s’erigeixen com un cos sacerdotal dient el què està bé i el que està malament.

    Jo estic malalt de metastasi pulmonar derivat d’un càncer de còlon tipus IV, i puc dir -amb la cara ben alta i sense amagar-me de res i de ningú- que si bé la quimioterpaia ha actuat positivament, també és cert que hi han actuat positivament “altres medicines” (com poden ser la oració [sóc cristià bíblic], l’alimentació i altres hàbits de vida i parametres vitals). I ara digueu-me “curt de ganvals”, “incaut” i altres ximpleries.
    Se molt bé qui porta la nau. I també sóc conscient que poden ser compatibles diferentes “medicines”. No cal que ens tanquem en la nostra pròpia torre d’or o d’ivori… Per molt bònic que sigui l’envoltall, no deixen de tenir aquestes torres uns murs que ens esclavitzen.

    Atentament

    1. Moltes gràcies pel seu comentari. L’únic que demana l’autor del llibre a qualsevol mena de teràpia o medicament és que els seus resultats es puguen mesurar d’una manera científica. Per exemple, que es puguen reproduir. O que es pugen sotmetre a metaanàlisi. Especialment en aquells casos en els quals perilla seriosament la salut del pacient.
      En qualsevol cas, està clar que els hàbits de vida saludables, o la higiene, són garantia d’una millor salut.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!