Des de la Plana

Josep Usó

10 de maig de 2017
0 comentaris

L’estripada.

El senador Carles Mulet va estripar una fotografia de la candidata de l’aparell del PSOE, la senyora Susana Díaz. I ho va fer en seu parlamentària. El fet, inusual, ha desfermat una sèrie de crítiques més o menys justificades. Però el cas és que aquesta mateixa senyora, fa pocs dies, va qualificar Compromís d’Esquerra inútil”. I això ho va dir ella, que ha arribat a ser candidata a la Secretaria General del PSOE després d’unes quantes maniobres més que dubtoses. I que ja veurem si aconsegueix aquesta secretaria General, que tampoc sembla gens clar. Curiosament, les declaracions de la senyora Díaz no han alçat tanta polseguera com el gest de Carles Mulet. De la mateixa manera que quan la senyora Díaz defensava el Corredor mediterrani passant per Madrid i demostrava d’aquesta manera la seua suprema ignorància sobre el tema, el més destacat va ser la resposta de Mónica Oltra (amb ó) emulant aquelles lliçons de Barrio Sésamo. Que per cert, estaven pensades per a xiquets de molt pocs anys.

Ja fa molts anys que els valencians paguem i callem. Generem riquesa i veiem com se’ns l’emporten sense donar-nos res a canvi. I, com a mínim en els darrers quaranta anys, això s’ha fet en bona part sota governs centrals presidits pel mateix PSOE que la senyora Díaz aspira a liderar. Fou sota governs del PSOE quan es va construir la primera línia d’AVE, entre Madrid i Sevilla (que ni és rendible ni ho serà mai). I fou també sota governs del PSOE, o sense que des d’aquest partit es digués res en contra, que no s’ha invertit res en infraestructures ferroviàries en el País Valencià. Unes infraestructures que són vitals per a nosaltres, però sense les quals, la supervivència econòmica d’Espanya tampoc sembla possible.

I aleshores, després d’anys i panys d’alternança entre el PSOE i el PP, al País Valencià va aparèixer Compromís. I el PSOE va obtindre els pitjors resultats dels darrers quaranta anys. Però en només dos anys, s’ha avançat més al País Valencià que en els vint anteriors. Ja hi ha un pla per restablir la dignitat del Valencià en tots els àmbits. Un pla per racionalitzar la despesa en Educació, deixant de subvencionar empreses que no són rendibles sense la connivència del polítics que ja comencen a ésser jutjats i, en molts casos condemnats. I també es reclama un finançament just amb més energia que s’ha fet mai en els darrers quaranta anys.

Segurament Compromís és una esquerra inútil, segons els esquemes mentals de la senyora Díaz. Inútil per a mantindre la situació actual, en la qual el PSOE actua com a crossa al parlament de Madrid d’un PP agonitzant pels casos de corrupció que li apareixen per totes bandes. Ep; però tots casos aïllats. Que conste. Els centenars de casos de corrupció jutjats, estan aïllats. Com, pel que sembla també ho estan els responsables del PSOE de la senyora Díaz a Andalusia. Pot ser per aquesta raó, a l’hora de recollir avals, tant a Catalunya com al País Valencià, la bona senyora s’ha estampat clamorosament, mentre que a Andalusia ha guanyat de molt.

Segurament, el que més ha escandalitzat als qui s’han escandalitzat, ha segut el gest vistós d’estripar una fotografia en directe. És la força de la imatge, que deixa al seu lloc l’escàs discurs de la candidata socialista. Aquella mateixa de la qual algú deia que els catalans la maltractaven per ser dona i andalusa. No. No és per ser dona ni per la seua procedència. És pel que diu i el que fa.

I ara, després de molts anys, sembla que els valencians comencem a prendre consciència de la nostra importància, de com ens han maltractat i encara ens maltracten. I, per primera vegada en molts anys, tenim representants que reclamen el que ens pertoca amb una energia que allà a Madrid no estaven avesats a sentir. I escenifiquen aquest rebuig d’una manera que qualsevol puga entendre. Fins i tot la senyora Díaz. Pot ser per aquesta raó ella considera que Compromís és una esquerra inútil. Perquè ja no li permet guanyar vots amb quatre frases mal lligades i la obliga a fer un discurs coherent i a mantindre’l després. Una cosa que sembla fora del seu abast.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!