Llegir.

Llegir és molt important, en la formació d’una persona. De fet, si algú llegeix, automàticament deixa de fer faltes d’ortografia. Perquè s’avesa a veure les paraules ben escrites i, quan les veu mal escrites, li criden l’atenció. Ara però, hi ha cada vegada més tendència a voler fer creure que es pot aprendre el mateix mirant una pel·lícula que llegint. El format tant se val. És igual un vídeo, un DVD, una unitat de memòria o el que vulgueu. I no és cert, perquè les imatges, que no sempre van acompanyades de text, desfilen a molta més velocitat que les paraules d’un llibre que estem llegint. I el nostre cervell no dóna l’abast.

D’altra banda, llegir dispara la imaginació. Només per donar una dada, quan llegim qualsevol història, automàticament assignem una veu a cada personatge. I això no es pot fer de cap altra manera. Per aquestes i moltes altres causes, és molt important aconseguir que la gent, i especialment els joves, llegeixen.

Des de fa anys, a l’ensenyament es fan llegir llibres als alumnes. Els professors trien obres adequades a la seua edat. En general, per a comprovar si s’ha llegit el llibre, se solen ficar exercicis relacionats amb la lectura. Aquesta part sol ser la que menys agrada als alumnes. Però hi ha una altra activitat que, de tant en tant, també es pot fer amb els alumnes. Una trobada amb l’autor, una vegada s’han llegit l’obra. Per tal que això siga possible, cal que l’autor (o l’autora, que em direu masclista) puga anar al centre d’ensenyament. I sempre no és fàcil. En general, els autors viuen lluny. I si per casualitat passen a prop, és difícil que puguen passar just pel nostre centre.

Ara, l’editorial Onada enceta una proposta molt interessant. Es tracta d’oferir una selecció d’autors propers a un territori determinat. Això facilita l’accés dels alumnes al contacte amb l’autor. Només per proximitat i també perquè els autors de la proposta d’Onada estem compromesos en facilitar el màxim possible les visites a les escoles i instituts (o allà on ens demanen).

El projecte s’anomena Literatura km 0. Després d’una primera experiència a les comarques de Tarragona, ara els toca a les comarques de Castelló. Els propers dies 9 i 10 de maig, es presentarà aquest projecte, a Castelló i a Vinaròs. Per si hi voleu assistir, us envie el programa. Només pels conferenciants de la primera part de l’acte, ja paga la pena anar-hi.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *