Des de la Plana

Josep Usó

4 de desembre de 2014
0 comentaris

Sorpresa.

thumb_474__4

La veritat es que estic sorprès. A aquestes alçades encara hi ha persones amb responsabilitats que pensen que Catalunya pot seguir dins d’Espanya com si no passés res. I no és el cas del senyor Bonet, el president de Freixenet. Segurament, ell pensa que la seva empresa ja en té prou amb ser la principal productora de cava de l’Estat Espanyol, ara mateix. Probablement, si fóra més intel·ligent, faria el possible per evitar una davallada. Des del moment en què assumeixes que estàs a dalt del tot, l’únic que pots fer és baixar. I ara, per exemple, ja li ha eixit un competidor seriós. L’escumós Clàssic Penedés. I sembla que aquests aposten per la qualitat. I molts recordem allò de que la feina ben feta no té fronteres, però la feina mal feta no té futur.

No. A les persones a les quals em referesc es dediquen ara mateix a la política. I a Catalunya. I continuen defensant la continuitat de la pertinença de Catalunya a Espanya. Son persones com el senyor Iceta, per exemple, o el senyor Herrera. Ells continuen defensant alguna mena de tercera via d’alguna manera o un canvi d’una constitució que ni se sap com.

I em crida l’atenció perquè des de l’altra banda, des d’on ells se suposa que tenen alguna mena d’interlocutors disposats a escoltar-los, a ajudar-los i a canviar tot allò que calga per tal que els catalans vegen quan els convé pertànyer a Espanya, només reben guitzes. Penseu, per exemple, en que el Tribunal Constitucional, darrerament ha desestimat el recurs de la Generalitat contra la suspensió del procés participatiu. O suspén la llei catalana d’horaris comercials, o el Govern d’Espanya, amb la complicitat del desgovern de la Generalitat Valenciana, s’ha carregat totes les cadenes públiques en català al País Valencià. O també ha suspés la llei per a protegir les persones més vulnerables de la pobresa energètica.

El que fan és prohibir, perseguir, trepitjar tot allò que facen els catalans. O que es facen en català. Només per això. Encara que fer-ho així siga tan estúpid que fins i tot ells no poden deixar de veure-ho. Aleshores, el darrer “argument” que esgrimeixen és aquell tan poc sòlid de “l’invasió de competències”. Per aquesta mateixa raó, per ser catalans, tampoc promocionen als botiflers que se’n passen a les seues files, com per exemple Albert Boadella, que s’ha d’arrossegar pels platós de les televisions d’extrema dreta de Madrid fent papers patètics per tal que li permeten un mínim minut de glòria. O com la Carme Chacón, que ja pot acomiadar-se de qualsevol càrrec important per molts anys.

Doncs això. No entenc aquests personatges volent explorar i exlotar un camí que ja està clar que no existeix. Ii tan sols trobe dues possibilitats, per al seu comportament. O pretenen sabotejar el procés cap a la independència, o no donen per a més. De’n Duran ja no en parle, que ja sembla que va, definitivament, de baixa.

El que diu el títol. Davant d’un comportament com aquest, només puc mostrar la meua sorpresa.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!