Des de la Plana

Josep Usó

19 d'agost de 2014
2 comentaris

Blas Piñar.

blas piñar

Recorde, jo era molt jovenet, quan es va haver d’aprovar la Constitución a las “Cortes” d’en Franco. Aquest ja s’havia mort, el franquisme sense Franco resultava no ser res i calia fer alguna cosa. De manera que es va començar a redactar una constitució. S’hi van estar molts mesos, i els redactors eren set. Un era Fraga, un altre Miquel Roca, Herrero de Miñón, Solé Tura, Peces Barba i dos més. Per fi, la van tindre enllestida. I s’havia d’aprovar a les “Cortes”. Després d’allò, calia que l’aprovés el poble, en un referendum que estava clar que havia d’eixir que sí.

Però el que jo recorde és la votació a las Cortes aquelles, que estaven junts el Congrés i el Senat. La retransmetia en directe la televisió. La única, en aquell temps, TVE. I la majoria del sí fou aclaparadora. Tothom pensava que seria així. Perquè els únics que anaven a votar que no, eren els de extremíssima dreta. I entre ells, destacava Blas Piñar. Recorde que el president d’aquelles Cortes, que crec que era Torcuato Fernández Miranda, un home que a mi em semblava que tenia cara de òliba, anava cridant als “procuradores en cortes” de un en un. I en veu alta, responien a la pregunta que s’havia formulat al principi. Alguna cosa com ara: “Aprueba usted el proyecto de  Constitución Española?” I tots, quasi tots dèien “Sí”. Però jo esperava a Blas Piñar. I no em va defraudar. Es va posar dempeus i va quasi cridar: “No”.

Després d’allò, va començar la democràcia tal i com la tenim ara. I Blas Piñar va fundar un partit. “Fuerza Nueva”. No sé si mai va arribar a tindre un sol diputat. El que sí que tenia era una branca juvenil, Fuerza Jóven, que ho emplenava tot de pintades del nivell de “ojo rojo, que te cojo”, o “Carrillo que te pillo”. També es deia d’ells que, de tant en tant, apallissaven algú.

El cas és que el tal Blas Piñar, fill d’un defensor de l’Alcázar de Toledo i Notari a Madrid, sempre va ser coherent amb les seues “idees”. El seu lema era “Dios, Patria y Justícia”.

I ara va i em trobe amb la notícia que el BOE ha inscrit en el registre de fundacions la Fundación Blas Piñar, constituida per la vídua i els huit fills i filles, que com a finalitat té

“la promoción, el estudio y la investigación del pensamiento y la obra religiosa, política y jurídica de Blas Piñar López y su contexto sociopolítico, inspirada en los ideales de Dios, Patria y Justicia, para la memoria colectiva del pueblo español.”

I com la Ordre correspon al Ministerio de Educación, Cultura y Deporte, no puc deixar de pensar un parell de coses.

1.- l’Estat espanyol ha avançat poc, en el camí de la democràcia i la tolerància des del franquisme. Mentre els 150000 enterrats en fosses anònimes, com ara Federico García Lorca per dir-ne un, segueixen ignorats esperant que algú els retorne als seus familiars, el ministre d’Educació, Cultura i Esport aprova una fundació dedicada als ideals d’un autèntic i inconfusible feixista. I de la promoció dels seus ideals.

2.- Ja la porta clara Europa, amb un soci com l’Estat Espanyol. Però sembla que els responsables europeus no s’adonen del que tenen a casa. No em resulta estrany el trist paper que segueixen tenint les institucions europees a nivell global. No m’imagine a Alemanya una fundació dedicada a promoure els ideals d’Albert Speeer, per exemple. O a França per defensar a Pétain. O a Itàlia per promoure els ideals de Mussolini o del Conde Ciano.

3.- L’actual president del Tribunal Constitucional, Francisco Pérez de los Cobos Orihuel, és un reconegut admirador de Bas Piñar, des dels temps en què son pare es va presentar com a candidat per Fuerza Nueva.

4.- Vist el que hi ha per veure, el millor deu ser anar-se’n el més de pressa possible.

  1. En Blas Piñar era contrari al divorci. Volia, però, que a la constitució espanyola fòs legal el concubinat.

    En Xirinacs, i altres que no eren de l’extrema dreta, també van votar en contra de la constitució. Al referèndum posterior, molts civils (i no tots erem seguidors d’en Blas Piñar) vem votar-hi en contra.

    De fundacions semblants a la Blas Piñar i coses rares per un estil, a Europa en van plens, també. Hi ha una cosa que es diu llibertat d’opinió i d’expressió. El qué és més rar, a Europa, es que l’Estat financïi fundacions d’aquest tipus. A Espanya, l’Estat financia a la Fundación Francisco Franco, l’Església catòlica apostòlica i romana i altres nius de corvs. De ben segur que la fundació aquesta d’en Blas Piñar també rebrà financiació estatal. Pais!

    Atentament

    1. Moltes gràcies.
      Teniu raó. El que em sobta és veure la Ordre publicada en el BOE. Probablement, un dels interessos de la fundació siga recaptar diners.
      D’altra banda, és cert que altra gent votà en contra en el referèndum la Constitució que tenim des de posicions molt diferents. I, pel que s’ha acabat veient, amb força raó.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!