Des de la Plana

Josep Usó

31 de juliol de 2014
19 comentaris

No ho saben, però piquen ferro fred.

images

Ara comencen els darrers cent dies abans de la data prevista per al referèndum. I la campanya espanyola i espanyolista s’intensifica. Puja de to. Però sembla que tampoc se n’acaben de sortir.

Demà és el primer dia d’agost. Un mes en el qual l’administració espanyola es paralitza quasi per complet. Just abans, s’ha produit una reunió “al màxim nivell” entre el President Mas i el Presidente Rajoy. La reunió ha anat precedida d’uns fets que no son negligibles. A saber:

Duran i Lleida deixa la presidència de UDC.

Oriol Pujol deixa el seu escó i els seus càrrecs a CDC per no entorpir el procés.

Jordi Pujol reconeix que ha tingut diners a Suïssa i a Andorra durant 34 anys sense dir res a ningú.

Tots els mitjans de comunicació espanyols, tots, s’han llençat sobre Jordi Pujol com a lleons, disposats a fer la més sang possible i també barrejant uns fets que son atribuibles a una persona, si voleu a una família, a tots els independentistes i, per extensió, a tots els catalans.

L’audiència de València ha absolt els membres del grup nazi del FAS que és responsable d’assassinats, apologia del nazisme (delicte gravíssim a Alemanya, per exemple), tinença d’armes de guera, robatori d’armes de guerra, etc. El motiu de l’absolució ha segut que les escoltes de la Guàrdia Civil eren “il·legals”. Curiosament, malgrat que es tracta d’un grup organitzat i jerarquitzat, se’n fa càrrec l’Audiència de València i no l’Audiencia Nacional (Antic TOP). També és escandalós que el judici es celebre després de deu anys de pressions per part d’organitzacions cíviques i partits polítics democràtics.

Els mateixos mitjans de comunicació que s’han entretingut (i el que s’entretindran) linxant Jordi Pujol no han dit res (per exemple, jo a El País no n’he vist ni una ratlla) d’aquest nou escàndol judicial.

Tan bon punt esclata l’assumpte Pujol, el President Mas se’n desmarca. Tant és així, que l’ex-president de la Generalitat renuncia al seu sou vitalici, als seus títols i als privilegis del seu càrrec. Dit en altres paraules. El President Mas fa net. Per contra, el Presidente rajoy, que està empastifat fins al coll amb l’assumpte Bàrcenas (ell també rebia sobres amb diners negres així com quasi tots els membres del seu govern) i que també ho està amb el cas Gürtel (de moment, el jutge pablo Ruz ha demanat al PP nacional que es busque advocat i procurador que el represente com a perjona jurídica imputada) no ha fet res. De fet, el Presidente Rajoy ha fet el que millor sap fer. Allò que en les “xarlotades” (que son uns espectacles taurins còmics o pretesament còmics) s’anomena “el Tancredo”. La gràcia consisteix en romandre assegut en una cadira al mig de la plaça de bous, immòbil, mentre una vaqueta roda d’ací cap allà. Si t’estàs prou quiet, l’animalet pensa que eres un moble i no et fa res.

Abans de l’entrevista Mas-Rajoy, Mas havia anunciat que estava disposat a parlar de tot. Rajoy (i els seus companys, com la vicepresidenta) ja havien anunciat que “el referèndum és il·legal. Fins i tot el nou secretari del PSOE, un senyor al que sembla que ningú coneix, li fa costat. “Només estem d’acord en que la consulta és il·legal”. Diu el tio. I es queda tan ample. I diu que recuperarà el no sé què de l’esquerra progressista. El to de l’entrevista, a jutjar per les fotos, fou fred.

Després de l’entrevista, el President Mas dóna una conferència de premsa d’hora i mitja a la Llibreria Blanquerna. Anuncia que el millor és cel·lebrar la consulta d’acord amb Espanya, i que això només és una questió de voluntat política. Que el poble de Catalunya serà consultat. I que si no ho pot ser d’acord amb la llei espanyola, ho serà d’acord amb la llei catalana. El president Rajoy publica tres o quatre twitts d’una mediocritat esfereïdora.

Malgrat que la Llibreria Blanquerna havia estat “blindada” per la policia, encara aconseguí entrar un falangista a cridar aquelles consignes tan suades de què “no nos engañan. Cataluña es España”. Mentre, a Barcelona es manifesta un grupúscul d’extrema dreta amb eslògans semblants.

L’endemà, i segurament els dies successius, els diaris espanyols seguiran barrejant “el cas Pujol” amb les cròniques del de les platges i l’estiu. I ignorant el cas del judici del FAS, arraconant els escàndols econòmics que segueixen esclatant a tot arreu, l’augment imparable del deute, el fet que no sembla fàcil que arriben a obtindre cap càrrec de rellevància en les institucions europees…

Amb tot, l’únic que aconsegueixen és galvanitzar la “seua” opinió pública. La que els queda. Perquè a Catalunya, però també a les Illes i al País Valencià, ja no els escolta gairebé ningú. A hores d’ara, encara no han entés que el projecte espanyol no és il·lusionant. I també és excloent. Cal provar la “pureza de sangre”. Que tots ells, tots, el millor que poden fer és anar-se’n.

I que el projecte català és engrescador. Il·lusiona. I integrador. I que la gent, el poble, ja n’està tip; ha vist que se’n pot desfer de tota una casta que els roba impúnement i que encara vol que els donem les gràcies i ha dit prou. No atemoriran ningú. Als indecisos que treguen de la seua indecissió, els faran independentistes.

Certament, España veient que se li acaba el temps, ha accelerat. I pica fort. Molt fort. I més encara, que picarà. Però no sap que ho fa amb ferro fred. Així no aconseguirà res.

  1. Catalunya va pel camí de la Pujolandia monàrquica católica i corrupta a la República laica independent. Cal un canvi total de referents.

  2. Fantàstic resum de la situació actual i de la necessitat d’un canvi profund en clau estat nou, les circumstàncies ens ho posen molt fácil encara que la mateixa situació, i els actors que ho mangonegen tot encara, ho fa difícil però de cap manera impossible, un moment màgic perquè tothom digui prou i voti SI y SI.

  3. Catalunya existia abans de la Constitució i de Jordi Pujol. No ens poden enganyar, s’ha de veure tot en perspectiva…
    Si no hagues passat res amb els Pujol, tindriem dret a decidir???

  4. Per cert, jo tampoc he vist cap notícia sobre el grup terrorista nazi (FAS) a periòdics tan “progres” com Público.
    És esfereïdora la disciplina del silenci que manté la premsa espanyola.

  5. …amb permís, un parell de correccions ortogràfiques a primer cop d’ull, per si ho vols esmenar, “annunciar” no cal posar-ho amb dues enes, a no ser que ho facis en llatí, annunciare.
    I “entretés” el participi d’entretenir és entretingut. Alerta també amb les majúscules en noms propis, el President mas, òbviament és Mas.
    La paraula “slogan” es pot posar en català: eslògan.
    Originalment ve del gaèlic escocès “sluagh”/ ‘tropa’ i “ghairm”/ ‘crit’, és a dir ‘crit de guerra’ (1513); en el sentit actual el mot és de procedència americana (1928)
    apa, feina de correcció gratis.
    Tot amb tot, felicitats per l’article. Salut!

    1. Moltes gràcies per la correcció. A més de haver aprés el català tard, encara no tinc apamat del tot el nou corrector automàtic. Però no és excusa. Ho he de millorar.

  6. Quan diuen que ‘és un referèndum il.legal…’, obliden de dir lo més important: ‘…segons la legislacio espaÑola!’. Evidentment callen que hi pot haver altres legislacions (catalana, internacional etc).
    Em pregunte si ho ignoren voluntariament… o potser per que son curtets? Segurament per ambdós.

  7. Possiblement intentin utilitzar tota la brutícia que tenen contra els polítics catalans, que segurament n’hi ha molta, de manera més o menys dosificada, per tal d’embrutir el procés. De fet, aquesta informació la tenien de fa anys i possiblement ja l’empraven anteriorment per a modular el què feien o deixaven de fer els nostres representants. El què no entenen és que el procés s’ha escapat de les mans dels nostres polítics, i que l’empeny el poble. I que el poble no sols vol ser independent, sinó ser un poble lliure i pròsper, amb un sistema de govern engrescador, transparent, eficaç i honest. Començant de nou. De zero. De manera que si ells en fan el favor de rentar-nos la roba bruta, encara al final els hi haurem de donar les gràcies.

  8. Crec que avui Catalunya té guanyat el dret a decidir malgrat Pujol. No cal caure en el parany malintencionat de confondre una persona/família amb tot un país que lluita per la seva llibertat. No ens enganyem, tal com han canviat les coses, Pujol forma part del passat.

  9. L’Estat espanyol porta segles fent exactament el mateix, no enganya ningú, ni aquí ni a la resta del món. L’arquetip de polític de la capital, allò que ells en diuen “Home d’Estat”, té una ambició desmesurada, una ignorància supina i un orgull hormonal (que no justificat) pel sol fet de ser espanyol. El governant a Madrid combina pàtria i religió segons convingui per justificar qualsevol mesquinesa. Des que el Conde-Duque de Olivares va dir allò de: “Dios es español” fins que el ministre Jorge Fernández Díaz ha condecorat a la Virgen María del Amor amb la medalla al mèrit policial, sembla que no ha canviat molt aquesta visió manxego-cèntrica de l’univers.

    Afortunadament per nosaltres, Europa i Amèrica ja van haver de tractar amb aquell imperi espanyol cobdiciós, bel·ligerant, fatxenda i malbaratador de recursos que va perdre irremisiblement les seves colònies, i per tant el concepte ja hi és, gravat en pedra, a l’imaginari internacional. Només l’hem de recuperar fent paleses les similituds entre aquella Espanya Cervantina i l’actual. Ho tenim fàcil, ells mateixos la perpetuen amb declaracions tronades i discursos antics. Fins i tot ens han ajudat fent una coronació express d’un rei que es diu Felip VI, hereu d’aquell Felip V del decret de nova planta. Cal que surti més sovint l’Aznar i el seu bigoti evanescent als plasmes dient xarlotades, i tindrem la batalla internacional dels arguments guanyada. Això sí, haurem d’aguantar una o més xarlotades finals abans d’assolir la independència, tal i com van fer les colònies espanyoles. Que no ha estat sempre així, amb Espanya?

  10. Ja està bé que tinguem la moral alta. Hi estic d’acord.
    Riscos: un sistema polític molt fluix. Fa pànic pensar que els partits actuals hagin de negociar amb l’estat espanyol. De fet, tot el que toca als partits fa tremolar.
    Per sort, la pròpia dinàmica imposa uns criteris, però quan se’ls deixa sòls, la caguen – candidatures europees -.
    La feina a fer és inmensa.

  11. Ja està bé que tinguem la moral alta. Hi estic d’acord.
    Riscos: un sistema polític molt fluix. Fa pànic pensar que els partits actuals hagin de negociar amb l’estat espanyol. De fet, tot el que toca als partits fa tremolar.
    Per sort, la pròpia dinàmica imposa uns criteris, però quan se’ls deixa sòls, la caguen – candidatures europees -.
    La feina a fer és inmensa.

  12. Content, Josep, de llegir sovint els teus comentaris a l’editorial d’en Partal i ara aquí, l teu bloc. El meu, però, està inoperant des de fa temps. Em sembla una magnífica exposició de l’estat de la qüestió la que presentes avui. En realitat, llegint les declaracions de membres del govern i del PP, sembla com si no hagin entès encara res. Que no és només una operació política endegada per una sola persona, el president Mas, sinó que és tot un poble il·lusionat amb un projecte, amb un futur que, ara sí, veu possible i com una sortida necessària a la situació actual, com l’única solució de fet. Però alhora que en una Catalunya independent caldrà canviar moltes coses per no repetir vicis i inèrcies de l’estat espanyol que ens semblen ja, a força de viure-les, com a inevitables. I no és de cap manera així. Espero, sincerament, que ens en sortim i que assolim el que ens proposem, entre tots i amb clara i rotunda decisió. Gràcies per les teues paraules, Josep. Fins la propera.

  13. Continua somian… El proces la mort la familia pujol…. I l enterraran el setembre quan els mitjans que tu dius que piquen sobre ferro fred hagin desmovilitzat la opinio publica catalana.

    La unica força que teniem era la civica, la rao, i els pujol permetran una operació de desgast que ens deixarà desmovilitzats, o al menys perdrem un % important de gent, la suficient per quedar un altre cop empantanagats en la legalitat i satus quo ekspanyol.

    El setembre es veurà si han picat sobre ferro fred ono….per desgracia crec que no…

    1. Tens raó. Al setembre ho veurem. Però continue pensant que sobrevalores els mitjans tradicionals. I no pots negligir la il·lusió de la gent. Jo la veig engrescada. Més ara que un any enrere.

  14. La seva visió de la realitat catalana és tan curta de mires que veuran la col’losal manifestació de la Diada com a masses de gent tonta que hi va adoctrinada per pels polítics catalanistes ,perquè ben bé desprecien la gent del carrer, el poble , i es pensen que tot això s’arregla dins els despatxos entre els representants de les respectives castes imposant la seva perquè per alguna cosa són la casta superior.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!