Full de ruta: punt de partida

Aquest dijous passat dia 6 va tenir lloc la taula rodona organitzada pel Fòrum Català pel Dret a l’Autodeterminació sota l’enunciat: "Autodeterminació: quin full de ruta?". A més del relatiu èxit de públic (cent assistents) i el puntual ressò mediàtic, (a Vilaweb i l’Avui), podem extreure’n unes primeres valoracions positives.

La primera és que la creació de consensos al voltant de qüestions estratègiques requereix voluntat constructiva entre els interlocutors, idees sòlidament fonamentades i un procés de debat obert i rigorós. Ahir, tots els intervinents – que parlaven a títol personal- van mostrar predisposició a assumir aquestes regles bàsiques tot i els punts de vista tan diferents que van demostrar sobre la qüestió central que se’ls demanava. L’experiència del llarg procés estatutàri, un debat patrimonialitzat per les elits partidistes sense participació social, es va tancar amb un pacte d’última hora i conjuntural, (el del 30 de setembre), que ja hem vist quina durada i consistència va tenir. Les bases sobre les quals bastir un projecte d’autodeterminació han de seguir un mètode totalment diferent: enlloc de dalt a baix, de baix a dalt.

La segona conclusió compartida és que ningú té hores d’ara un full de ruta prefigurat. És bo que així és reconegui i que tothom s’avingui a confeccionar-lo entre tots els participants a mesura que el procés avanci. Els motors de la via autodeterminista no han de ser exclusivament el partits polítics (força devaluats als ulls dels assistents, gent militant i compromesa, i per tant molt més crítics que la mitjana dels ciutadans). Els agents socials, les entitats econòmiques i culturals amb compomís de país i els partits, n’han de ser els tres puntals.

Finalment, la tercera conclusió no fa referència a continguts sinó a la necessitat de trobar els punts de partida, els acords mínims que els facin possible: àmbit nacional de la reivindicació, projecció internacional del cas català, fonamentació en la legitimitat democràtica i no en la legalitat constitucional espanyola. L’objectiu d’aquest col.loqui, i dels que vindran, es afavorir les aproximacions necessàries per a que dins dels diversos partits i entitats que teòricament propugnen l’exercici del dret d’autodeterminació es pugui plantejar, amb garanties de continuïtat, l’inici d’un procés orientat a fer-lo viable a mig termini.

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *