FOCDA

forum català pel dret a l'autodeterminació

16 d'abril de 2007
Sense categoria
0 comentaris

L’esquerra de la llibertat

Jaume Renyer

Dijous 19 d’abril Heribert Barrera presenta a l’Ateneu Barcelonès l’assaig polític "L’esquerra de la llibertat" en el qual pretenc fer una repassada, crítica i constructiva, a l’evolució recent del republicanisme català contemporani.

Utilitzo l’expressió "esquerra de la llibertat" per singularitzar el moviment polític que s’oposa i mira de remoure les condicions de dominació política en que viu el nostre poble des de fa tres-cents anys, per diferenciar-lo d’aquelles altres forces que, autoconsiderant-se d’esquerres,  en fan abstracció i per tant contribueixen a perpetuar la dependència política i econòmica de la comunitat nacional catalana. El republicanisme és el corrent ideològic que, al meu parer, està en millors condicions que el liberalisme i el socialisme per articular un projecte polític que contempli, degudament articulades, les llibertats personals, socials i nacionals del poble català.

Tot i tenir una llarga trajectòria en l’època moderna dels Països Catalans i una renovada actualitat política, el republicanisme necessita actualitzar el seu ideari i sistema de valors socials i culturals si vol aspirar a ser políticament hegemònic. Especialment en una etapa en que la cohesió social s’ha de bastir sobre les bases d’una renovada catalanitat si volem sobreviure com a poble amb una identitat nacional diferenciada i no ser assimilats dins de l’ordre estatal espanyol.

El republicanisme, a través del principal partit que el representa avui per avui, l’Esquerra Republicana, té també uns reptes transcendentals de caire estratègic: com articular, i amb quins objectius, una majoria social i política per la sobirania. Els estatuts reformats a totes les comunitats autònomes que integren els Països Catalans no permeten ni cobrir les necessitats socials i econòmiques ni el reconeixement nacional que el país necessita. El dret d’autodeterminació, entès com a procés de construcció nacional, això és de creació d’espais culturals, sindicals i institucionals no subordinats a l’ordre estatal espanyol, és l’únic camí possible.Contribuir a situar en el centre del debat social la necessitat de decidir com a poble el nostre futur és un dels objectius del llibre.   

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!