El dret del consum des de Girona

Reflexions de dret del consum d'en Josep Martí - el Cerverí (jurídic) de Girona -

21 d'abril de 2011
Sense categoria
0 comentaris

Catalunya: Derogació de diverses normes en matèria de consum, turisme i comerç.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, d’avui, 21 d’abril de 2011, ha publicat el Decret 321/2011, de 19 d’abril, pel qual es deroguen diverses disposicions reglamentàries referides a les matèries de competència del Departament d’Empresa i Ocupació. Aquest Decret ha entrat en vigor avui mateix.

Aquesta norma ha d’enquadrar-se dins del procés de simplificació normativa que ha iniciat el nou Govern de la Generalitat. En aquest sentit, s’han revisat, als diferents departaments les normes que, en funció del seu àmbit material de regulació, o bé havien quedat obsoletes o bé no era necessari mantenir atès que ja hi ha normes posteriors que en regulen l’essència d’allò que preveien.

Aquest és el cas de les normes de consum, turisme i comerç que es deroguen al Decret esmentat. En aquest sentit, pel que fa referència a les normes de consum, es tracta de normes que, de fet, havien perdut la seva virtualitat reguladora des del moment de l’entrada en vigor de la Llei 22/2010, de 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya. En efecte, allò que preveien, amb caràcter general, les normes específiques derogades, es troba actualment regulat, des d’una perspectiva general, és a dir, referida a qualsevol mena de relació de consum, en el Codi de consum.

En conseqüència, es tracta d’una millora de la seguretat jurídica per als operadors jurídics que no hauran de tractar amb una diversitat de normes reglamentàries i podran accedir directament a la norma legal.

Les normes que es deroguen en aquests tres àmbits són:

– De consum:

Decret 389/1983, de 15 de setembre, sobre etiquetatge dels productes que es comercialitzen a Catalunya.

Decret 166/1990, de 20 de juny, pel qual es regula la prestació del servei de transport de vehicles automòbils avariats.

Decret 290/1995, de 28 de setembre, pel qual es regulen determinades activitats de prestació de serveis a domicili.

Decret 213/2001, de 24 de juliol, de protecció dels drets del consumidor i usuari en la prestació de serveis sobre els béns de naturalesa duradora.

Ordre de 7 de maig de 1997, per la qual es regula la garantia dels vehicles automòbils usats.

Ordre TRI/487/2006, de 18 d’octubre, per garantir la informació i la protecció dels drets dels consumidors i usuaris en el procés d’implantació de la televisió digital terrestre (TDT).

– De comerç:

Decret 39/1984, de 31 de gener, pel qual es desplega la Llei 1/1983, de 18 de febrer, pel que fa als requisits per a l’exercici de la venda domiciliària.

Decret 286/1999, de 26 d’octubre, pel qual es regula l’autorització de les empreses de venda a distància i la inscripció en el registre corresponent.

Decret 287/1999, de 26 d’octubre, pel qual es regula la inscripció en el Registre de franquiciadors.

– De turisme:

Decret 317/1994, de 4 de novembre, pel qual s’estableixen normes sobre l’ordenació i la classificació dels establiments de restauració.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!