Espai laic públic i àmbit personal privat.

Les religions ritualistes (com són les que conec), quant a més a més són aliades d’estats confessionals, aconsegueixen implantar el poder i les pors religioses al si de la societat i la seva manifestació pública de forma ofegant i omnipresent. L’individuo només s’allibera dels seus rituals i sacrificis en certa mesura en l’àmbit privat, com passa en el món islàmic amb el ramadà etc.

El laïcisme en la seva implantació en els estats actuals no és ni confessional, ni pluri ni multi confessionalista, consisteix en tot allò contrari a l’estat confessional ritualista d’una única religió o per hipertròfia religiosa, protector de tota religió, fe o creença sobrenatural.

L’esta laic català de la república a la que aspirem els ateus es troba per tant en l’extrem oposat d’un estat ecumènic subvencionador de totes les religions que demanin l’aixopluc econòmic de les arques públiques i les prebendes institucionals. I per sobre de tot en contra que les religions fiquen cullera en l’educació obligatòria, pública, concertada o privada.

Un esta laic del segle XXI ha de defensar i protegir l’efectivitat de la neutralitat de l’espai públic i assegurar l’educació no marcada en el camp de les creences en l’àmbit sobrenatural i més enllà de la mort. I també i en la mateixa intensitat defensar i protegir l’absoluta llibertat en l’àmbit privat i personal de la llar i les associacions privades per opinar i creure en tot allò que es vulgui, sempre que les conseqüències i accions no atempten a la seguretat ni afecten a la llibertat de la resta de mortals.

D’aquesta forma els rituals religiosos oficials com misses i els rituals populars com processons de setmana santa haurien de realitzar-se en els recintes privats com temples o campaments, sense obstaculitzar les vies públiques. I si hi ha problemes de finançament, no cal fer més mesquites ni sinagogues, que les esglésies cristianes acceptaran per un mòdic lloguer altres cultes abrahàmics ja siguin islàmics o jueus en horaris compatibles.

No religion

Afegeix un comentari

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.