Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

18 de febrer de 2015
0 comentaris

Albert Rivera i “El Cenachero” (El Senaller).

Albert Rivera serà el Capità Pescanova pels andalusos, els ensenyarà a pescar.

Curiosament, l’Albert ha manifestat aquesta intenció a Màlaga, un dels símbols de la qual és “El Cenachero” (El Senaller, The Fishmonger), el pescador o peixater que ven pel carrer el peix que ha pescat o comprat a la llotja en unes senalles que pengen dels colzes.

La caravana del filme 'Rey Gitano', en busca del Cenachero.
La caravana del film ‘Rey Gitano’, en busca del Cenachero.

Com a homenatge al personatge malagueny, l’escultor Jaime Pimentel en 1968 va crear una figura en bronze on reflecteix a la perfecció “El Cenachero”.

Escultura de El Cenachero en Màlaga, obra de Jaime Pimentel.
Escultura de El Cenachero en Màlaga, obra de Jaime Pimentel.
Segell espanyols amb "El Cenachero"
Segell espanyols amb “El Cenachero”
Cartell de la féria de Màlaga amb El Cenachero.
Cartell de la féria de Màlaga amb El Cenachero.
El Cenachero en el Passeig de l'Alameda
Un cenachero en el Passeig de l’Alameda
Estampa  típica malaguenya amb un cenachero.
Estampa típica malaguenya amb un cenachero.

Curiosament, la ciutat de Mobile, Alabama, Alberga una rèplica de l’escultura de “El Cenachero”, donada per la ciutat de Màlaga en homenatge a l’agermanament existent entre dues ciutats. Es troba situada a una font a la Plaça Màlaga, una plaça dedicada a la ciutat espanyola i molt a prop de la Spanish Plaza, on onegen diverses banderes espanyoles i on estan instal·lats els “Arcs de l’Amistat”, també donats per la ciutat de Màlaga .

L’agermanament de Mobile amb Màlaga es va realitzar el 23 de febrer de 1965, i té el seus antecedents en la Història de la Independència Nord-americana: als finals del XVIII era una de les més importants places britàniques al sud dels Estats Units i es va rendir el 14 de març de 1780 a un malagueny de Macharaviaya: el general Bernardo de Gálvez.

A més de contribuir de manera determinant a la Independència dels Estats Units, Gálvez va tenir temps suficient per a fundar cinc poblacions en les  possessions espanyoles de La Luisiana, en ésser nomenat governador en 1777 d’aquest enorme territori que aleshores arribava fins a les Muntanyes Rocoses.

També curiosament el pla polític de l’Albert d’ensenyar a pescar i no donar peixos ho fa a una nació andalusa on les polítiques comunitàries i marroquines del govern espanyol ha arrasat la pesca. Et veus per exemple el Grau de Castelló de la Plana amb molta immigració de pescadors de Barbate (Cadis) que es van quedar sense feina allà. També ara la pesca va de baixada al Grau i aturats n’hi ha d’andalusos i grauers.

Statue of fishmonger, Spanish Plaza at Church St., Mobile, AL (1999)
Statue of fishmonger, Spanish Plaza at Church St., Mobile, AL (1999)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!