Castell de somnis de Francesc Aguilar

//*// En l'era de la plaga dels set mil milions d'humans //*//

20 de gener de 2015
0 comentaris

24 de maig de 2015 (2): Eleccions municipals, independència i canvi de règim.

Quina capacitat poden tenir els comicis del dia 24 de maig de 2015 d’influir en la política espanyola i catalana a fi de canviar el règim polític i nacional?

En aquestes properes eleccions municipals i autonòmiques, els partits amb representació i els nous, les candidatures electorals que es presenten poden acceptar el marc acostumat com si res especial passés a Espanya i abordar un programa exclusivament de gestió, de neteja i recanvi que pertoquen tant en l’àmbit municipal com autonòmic. Però:

Donada la magnitud de la situació social i el possible pacte PP-PSOE per salvar el poder, seria desitjable un pacte d’estat de algunes forces progressistes i renovadores espanyoles per un canvi polític major, com al 1931.

Nogensmenys, és més urgent per a Catalunya fer unes eleccions plebiscitàries garantint que al costat de la urna de les eleccions municipals hi hagi una altra urna. Així com en altres “comunitats autònomes” en aquesta segona urna es vota el govern autonòmic, en el nostre cas es votarà una papereta sobre la independència del País SI o NO, utilitzant el mateix cens com fan a la resta d’de l’estat.

Aquesta ampliació del marc estrictament municipal al territori de Catalunya  per fer-ho com a la resta d’Espanya (que fan una consulta autonòmica), però en aquest cas per assolir la independència, requereix la voluntat ciutadana per demanar al govern de la Generalitat i Parlament aquesta segona urna i el mandat sobirà dels resultats. En funció d’aquest escrutini, proclamar des del Parlament o Palau de la Generalitat la República Catalana.

El poble, l’ANC i els seus representants polítics, l’AMI, els partits sobiranistes i independentistes i les institucions catalanes haurien de fer cami en aquest sentit. La urgència econòmica i social ho demanen. No podem esperar al 27 de setembre. Tot és possible aquest 24 de maig.

És possible que unes eleccions municipal ho canvien tot, adjunte a continuació memòria d’allò que va passar en unes eleccions municipals l’any 1931.

De la Viquipèdia :

“La República Catalana és una de les denominacions que al llarg de la història ha pres l’estat constituït per Catalunya quan s’ha dotat dels mecanismes de decisió de la seva forma política de ser. Així mateix, és l’objectiu simbòlic de la lluita política d’una part del moviment independentista català.

La República Catalana o altres diverses formes polítiques de segregació respecte l’estat espanyol han estat proclamades, almenys, en cinc ocasions: al segle XVII pels Braços Generals presidits per Pau Claris l’any 1641, al segle XIX per Napoleó Bonaparte l’any 1810 i també l’any 1873 liderat per Baldomer Lostau i al segle XX perFrancesc Macià l’any 1931 i per Lluís Companys, qui el 1934 proclamà l’Estat Català…

1931 – Proclamació de Macià

Pel pacte de Sant Sebastià de 17 d’agost de 1930, els partits polítics republicans d’Espanya es posaren d’acord en un disseny global per a l’imminent canvi de règim que incloïa l’autonomia política de Catalunya dins l’anhelada República. Arran de les eleccions municipals de 12 d’abril de 1931, que determinaren la caiguda de la monarquia, Francesc Macià, líder d’Esquerra Republicana de Catalunya -partit triomfador a Catalunya- proclamà de manera unilateral «la República catalana a l’espera que els altres pobles d’Espanya es constitueixin com a Repúbliques, per formar la Confederació Ibèrica» el dia 14 d’abril, poques hores abans que a Madrid es procedís a proclamar la Segona República espanyola.

Aquesta proclamació preocupà el govern provisional espanyol i el dia 17, Macià arribà a un pacte amb els ministres Fernando de los Ríos Urruti, Marcel·lí Domingo, i Lluís Nicolau d’Olwer, representants del govern provisional espanyol, en virtut del qual la República catalana era rebatejada amb el nom més ambigu de Generalitat de Catalunya, en inexacta recuperació del nom medieval de laDiputació del General. L’arxiu sonor que ens ha arribat avui dia («proclamo la República Catalana com a estat integrant de la Federació Ibèrica»),[10] no és la proclamació original, sinó que ho és la citada anteriorment.”

Proclamació de la República Catalana per Francesc Macià el 14 d'abril de 1931, com a conseqüència d'unes eleccions municipals.
Proclamació de la República Catalana per Francesc Macià el 14 d’abril de 1931, com a conseqüència d’unes eleccions municipals.

 

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!