EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

22 d'octubre de 2015
1 comentari

La insurrecció que retorna

No hi ha altres mons, hi ha simplement altra manera de viure.

Jacques Mesrine

Set anys desprès de L’Insurrection qui vient, llibre atribuït a Julien Coupat en el moment del «cas  Tarnac», ‘A nos amis’, també del «Comité invisible», es presenta com una extensió de l’anterior. Ja al seu moment vaig parlar del llibre i del cas que vaig recollir en una entrada, junt a  El futuro del pensamiento radical de Simon Critchley.

Mes dens, mes heterogeni, mes teòric encara, la obra manifesta la ambició de suscitar el mateix impacte que L’Insurrection qui vient. Como ell ve del col·lectiu anònim «Comité invisible», com ell ens mostra una prosa d’inspiració anarquista, propera de l’estil dels situacionistes« Nosaltres no hem renunciat,  ni a construir ni a atacar mons »

Ningú va preveure que L’Insurrection qui vient, publicat en la primavera del 2007 per l’editorial La Fabrique, va sorgir de la galàxia de las publicacions confidencials, anava a devenir un èxit editorial, sobrepassant els 45.000 exemplars abans de la fi de 2010, i  entre els 100 llibres mes venuts als Estats Units.  A segut necessari per això que aquest xicotet llibre, nascut  de la esquerra radical,  assenyale un ressorgiment del moviment autònom vivificat en les protestes contra el CPE (Contracte de Primera Ocupació),  per a que es converteix-se en un element determinant.

L’assaig A nous amis” comença amb una declaració que és confirmada a posteriori: “Les insurreccions, finalment, van arribar.” Però en lloc de fer un balanç dels valors que es produeixen en aquests moviments, reflexiona sobre les seues derrotes, alimentant-se de de les experiències a tot el món i particularment a Grècia. Es vol criminalitzar a una fetitxització de la democràcia directa i el vot; i renovar una ferma oposició a tota forma de “govern“: “El contrari de la democràcia, no és la dictadura, és la veritat. És justament perquè les insurreccions són els moments de la veritat, on el poder està nu, que aquestes mai són democràtiques “.

A més de pamfletari incandescent, el llibre, igual que el precedent té diverses influències intel·lectuals, aprofundeix els temes que circulen en la comunitat autònomament (la “crisi”, considerada com una manera de govern, lloa el “comú” com la base per a “enfrontar junts el món” …) i porta a terme una altra (la centralitat de la qüestió de la tècnica i la figura del hacker). Desproveït de  referència explícita a prendre les armes, demanant una “discussió internacional”, el nou text no deu, en aquesta ocasió, ocasionar equivocació.

Extracte

“Aquestes no són el lumpens, o la classe obrera, o la petita burgesia ni les multituds que es rebel·len. (…) No hi ha un nou subjecte revolucionari de la que la emergència  hauria escapat, fins ara, als observadors. Si es diu que ara “el poble” és al carrer, no és un poble que hauria existit prèviament, sinó per contra el que anteriorment mancava. Això no és “el poble” que produeix la revolta, és la revolta que produeix el seu poble, el que va desencadenar l’experiència i entesa comuna, el teixit humà i el llenguatge de la vida real que havia desaparegut. “(P.43)

A nos amis, Comité invisible (242 p., 10€)

 

 

  1. Llegit l’artícle i vistes les imatges (“impagables” la penúltima i la darrera), com a exercici artístic no està malament (6 pelat sobre 10).
    Com a valors vitals, un suspens (“molt deficient”, i encara gràcies). Això que suposats llibertaris adorin al Tejero britànic o als assassins de l’ISI és com aquell que deia que era “anarco-nazi”… Una parida per auto-consum onanista.

    Atentament

    PD: Els autors de la pintada a Poitiers (foto núm. 8) deuen ser els mateixos estupits que als anys 80 van fer al barri antic d’Albi una pintada en espanyol (“Ni trabajamos ni queremos trabajar”), ara que ja han après mínimament el francès.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!