EUROTOPIA

Pensar localment per actuar globalment i pensar globalment per actuar localment.

3 d'agost de 2015
0 comentaris

Idea, concepte, art i política.

Fa una setmana vaig tindre el plaer de visitar l’exposició Sol LeWitt. 17 Wall Drawings. 1970-2015 en la FUNDACIÓN BOTÍN  en Santander, la que m’ha fet reflexionar sobre la idea, el concepte, l’art i la política, que es recull en aquesta entrada:

En els seus Paragraphs, LeWitt, assenyala que la concepció mental d’una obra és almenys de la mateixa categoria que la seua realització, sense que la idea en què es basa hagi de ser lògica ni complexa per servir de punt de partida per a aquesta. Afirma lacònicament ‘No importa l’aspecte que tingui l’obra’ i concedeix el mateix valor a les idees, els esbossos, els models i les converses sobre art que a l’obra realitzada. No obstant això a diferència de Kosuth o de Lawrence Weiner, LeWitt insisteix en la necessitat de la realització dels seus conceptes; creu que això és inevitable per poder emetre un judici tant sobre la qualitat de l’obra com de la idea en què es basa.

La idea és un mecanisme que podem desenvolupar. Per aquesta raó, amb una idea podem incloure tot un concepte i desenvolupar tota una estratègia. A diferència de la idea, l’ocurrència és un succés casual o ocasional, és una disfressa d’una idea fonamentada, ja que es basa en un pensament casual que no tanca un concepte complet. Darrere d’una idea creativa també pot estar únicament una ocurrència de resultats passatgers, de manera que usar-ho sol ens servirà per desenvolupar una acció efímera.

Les ocurrències no podem fer-les servir per a un concepte, un projecte. Les idees han de ser estructurades de manera que l’estratègia tingui un rumb preestablert. Saber organitzar les idees, és sens dubte, la clau per a l’èxit.

En resum, el discurs sobre uns mecanismes artístics o polítics (polarització, hegemonia, demandes populars), per evitar ambigüitats que permetin orientacions, pràctiques o significats diferents i contradictoris, ha d’anar acompanyat amb idees crítiques, assumides massivament, tant en el camp cultural i ideològic, per avançar en una teoria social crítica i emancipadora que serveixi per a un canvi social i polític de progrés.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquest lloc està protegit per reCAPTCHA i s’apliquen la política de privadesa i les condicions del servei de Google.

Us ha agradat aquest article? Compartiu-lo!